Kultúra

La Speranza: Koncert v ženskom šate

Deň 8. máj 2014 bol trochu netradičný pre tých, ktorí si našli čas a prišli sa kultúrne obohatiť do koncertnej sály ZUŠ na Štefánikovej ulici v Poprade. V podaní piatich hudobníčok odzneli virtuózne koncerty pre flautu i prekrásne melódie z výberu zoskupenia La Speranza.

Ilustračný obrázok k článku La Speranza: Koncert v ženskom šate
Zdroj: Dnes24.sk

Názov zoskupenia v preklade znamená „nádej“. Tvorí ho pätica šarmantných milovníčok hudby. Lenka Loudová – operný spev, Silvia Franková a Gabriela Takáčová – priečne flauty, Júlia Lučivjanská – violončelo, Zuzana Pavličková – klavír. Hosťami štvrtkového koncertu bola Zuzana Priečinská, Veronika Chmeliarová a flautový pedagóg Jozef Sršeň. Spoločne pripravili pre poslucháčov koncertu pôsobivý hodinový program.

Ako vznikla idea koncertu? Keďže flautistky z La Speranzy sa stanú tento rok absolventkami Konzervatória v Žiline, rozhodli sa pripraviť koncert, na ktorom si zároveň prehrali svoj absolventský program (druhýkrát odznie 27. mája na pôde ich školy). Silvia a Gabriela prezentovali svoju techniku, kvalitu tónu a najmä cit pre hudbu vo virtuóznych flautových koncertoch, ktoré v ich prevedení ponúkli poslucháčom ozajstný zážitok z umenia.

Okrem týchto kompozícií odznela aj inštrumentálna skladba v podaní sólistky Júlie na violončele a spoločná inštrumentálna skladba Sparrows in my garden, ktorej autorom je J. Johow. Na pohladenie srdca La Speranza vybrala skladby so spevom v podaní sopranistky Lenky Loudovej. Jej podmanivý ľahký soprán znel v známej skladbe G. Dusíka Podaj mi rúčku a v muzikálovej piesni Spať,spať (My fair lady). Prekrásna lyrická Ave Mária z dielne Giulia Cacciniho si získala nejedno srdce, čo deklarovali slzy dojatia v očiach obecenstva.

Dlhý potlesk potešil dámy, ich profesora a korepetítorky, ktoré si cez štátny sviatok našli čas a prišli podporiť mladé talenty. Veľká vďaka patrí všetkým zúčastneným. Verme, že tradícia takýchto koncertov v Poprade a okolí nevymizne, veď „Len umenie nám dáva možnosť vypovedať aj to, čo sami nevieme“.(G.Laub)

Kúsok krásnej hudby v podaní popradských hudobníčok si môžete vypočuť aj v našom videu.

Foto a video: La Speranza

La Speranza: Koncert v ženskom šate
1
Galéria
La Speranza: Koncert v ženskom šate
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM