Peter Handzuš Rôzne

Konečne je tu projekt, ktorý reálne pomáha v boji proti povodniam

Protipovodňové opatrenia, ktoré 190 vybraných obcí začalo realizovať v máji tohto roka v rámci 1. realizačného projektu, už priniesli svoj efekt.

Na konkrétnych príkladoch zo svojich obcí to potvrdilo 20 starostov po dnešnom stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS).

„Práce sú zorganizované na veľmi dobrej úrovni a vzniká pri nich množstvo synergických efektov,“ uviedol dnes na tlačovej konferencii splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny Martin Kováč. „Obce ukázali, že dokážu realizovať finančne úsporné a technologicky účinné opatrenia prevencie pred povodňami v krátkom čase,“ dodal Kováč. „Projekt nás pripravil o to, že nemáme vrásky na čelách,“ dala splnomocnencovi za pravdu starostka Hrnčiarskej Vsi Helena Zigová.

„Bál som sa, či sa ten projekt neskončí skôr, než sa začne. Konečne sme však prešli od slov k skutkom a ukázali ľuďom, že v boji so živlom nie sú sami,“ priznal starosta Demjaty Vladislav Bašista. Obec na východe Slovenska budovanie hrádzok vyskúšala pri lokálnej prietrži mračien. Hrádzky zadržali podľa starostu 90 percent bahna, ktoré by ináč upchalo kanály.

Veľkým pozitívom projektu je podľa starostov tiež zapojenie vyše 2000 nezamestna­ných. To pomohlo najmä obciam s veľkou nezamestnanosťou. „Naša obec má 61 percent rómskych obyvateľov, z toho je asi 40 percent nezamestnaných. Vybrali sme deväť Rómov, jedného Neróma. Doteraz som ich nemal dôvod vymeniť. Títo ľudia odmietajú dovolenky, aby neprišli o stravné lístky,“ opisuje svoju skúsenosť starosta Kružlovej Adrián Gužo. Zamestnaní v rámci projektu revitalizácie krajiny dostávajú mesačne asi 350 eur a stravné lístky. Tí, ktorí boli dlhodobo nezamestnaní, od úradu práce navyše dostávajú príspevok 63 eur.

Prvý realizačný projekt Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR sa začal realizovať v máji tohto roka a bude pokračovať do októbra. Väčšina starostov uviedla, že práce majú momentálne urobené na 80 percent. Zo štátneho rozpočtu vláda na projekt vyčlenila necelých 18 miliónov eur, približne šesť miliónov eur pôjde z Európskeho sociálneho fondu na vytváranie pracovných príležitostí pre nezamestnaných na obdobie šiestich mesiacov.

Do projektu sa zapojilo 190 obcí, pričom najviac (84) je z Prešovského kraja, nasleduje Žilinský kraj (40), Banskobystrický kraj (32), Košický kraj (17), v ostatných krajoch je počet výrazne menší. V týchto obciach sa budujú vodozádržné prvky pre objem asi 6,097 milióna m3 vody. Cieľom výstavby hrádzok, priehradiek či zasypávacích pásov je zachytenie vody v krajine, zníženie erózie, zlepšenie miestnej mikroklímy, biodiverzity. Tiež by mali zbrzdiť alebo zmenšiť prívalové vlny.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM