Monika Földešiová Tlačové správy

Koniec neplatiacim podnikateľom. Tento projekt im klepne po prstoch!

Čerstvá novinka na trhu! Práve pod Tatrami vznikol úplne nový projekt unpaid.support, ten bude uverejňovať zoznam neplatiacich podnikateľov a firiem. Ako to funguje? Čítajte!

Ilustračný obrázok k článku Koniec neplatiacim podnikateľom. Tento projekt im klepne po prstoch!
Zdroj: TASR

Úplne nový projekt unpaid.support vznikol ako možná prevencia pred vytváraním platobnej neschopnosti podnikateľov, pre ochranu ich nákladov a času pred inými neplatiacimi podnikateľmi, ktorí za svoje objednané služby/tovar “zabudli” zaplatiť. Projekt bol spustený v týchto dňoch a nasadený v niekoľkých krajinách Európy.

Každý veriteľ môže tento systém používať úplne bezplatne pre zverejnenie svojich dlžníkov, dokonca si môže vložiť “iframe” kód svojich dlžníkov na vlastnú webstránku. Pridaním dlžníka do projektu “unpaid.support” tak upozorní iných na insolventnosť firmy, ktorá v tejto chvíli nedokáže plniť finančné záväzky.

Nevyplatené faktúry po splatnosti

Každý môže mať dočasný problém s preklenutím nedostatočného cashflow vo firme. Avšak objednanie si služby alebo tovaru od kolegu podnikateľa s vedomím, že nie je na to vo firme dostatočný cashflow, spôsobuje reťazovú reakciu platobnej neschopnosti. Hromadenie pohľadávok po splatnosti môže každej firme spôsobiť nemalé problémy. „Je potrebné, aby si každý podnikateľ uvedomoval, že jeho obchodný partner či dodávateľ nie je banka, kde si môže bezúročne pomôcť v prípade potreby. Nevyplatením faktúry si nemôže takýmto spôsobom vytvárať akýsi “úverový rámec” a neriešiť daný – SVOJ problém,“ pripomína Mária Kasenčáková z GlobalVEA Investment.

„Idea projektu nie je ničiť obchodné partnerstvá a nahlasovať faktúry 2 dni po splatnosti, aj keď takáto situácia môže nastať v individuálnych prípadoch, avšak to už je postoj veriteľa, ako vyhodnotí svoj aktuálny stav. Smerovanie projektu je skôr upozorniť na tých podnikateľov, ktorí si veselo nakupujú a neplatia, a ak im dodávateľ odmietne pri ďalšej objednávke vydať tovar pre nesplatené faktúry, idú o bránu ďalej a pokračujú s nákupmi „na splatnosť“ niekde inde,“ vraví Kasenčáková. Pekný príklad je podľa nej práve naše stavebníctvo, kde už sa to stáva národným športom. Taktiež v prípadoch, ak sa niekto zatajuje a nedvíha telefóny niekoľko týždňov bez vysvetlenia.

„Práve pre tieto prípady sme tento projekt vo firme začali riešiť. Pretože k takýmto prípadom by už nemuselo dochádzať a podnikateľ by si mohol ušetriť veľa nervov aj peňazí, ak by si dopredu vedel overiť, akú platobnú morálku má jeho nový odberateľ, ktorý žiada tovar na splatnosť,“ pokračuje.

Každý má právo na druhú šancu

Čo je dôležité podotknúť, profily dlžníkov na sociálnych sieťach sa nezverejňujú, ani žiadne SEO indexácie, ktoré ostávajú na webe mesiace po tom, ako dlžník faktúru vyplatil. „Dlžník dostane upomienku e-mailom, na ktorú vie reagovať v prípade, že ide o nejakú fiktívnu faktúru, ktorá by ho nejako poškodzovala, môže sa na nás kedykoľvek obrátiť a my to budeme promptne riešiť so zadávateľom a vieme takéhoto „špekulanta“ zadávateľa okamžite v systéme bloknúť,“ hovorí Kasenčáková. Zoznam dlžníkov nie je voľne prístupný, pre vyhľadanie je potrebné uviesť IČO alebo názov firmy a výpis je spoplatnený symbolickým poplatkom.

Ohodnotenie dlžníka

Paradoxne každý podnikateľ môže mať dočasný problém s cashflow vo firme. Avšak je rozdiel, ak sa zatajuje a zneužíva dôveru obchodného partnera, alebo sa postaví k problému, informuje dodávateľa a príde s riešením – postupným splácaním, barterom alebo inou dohodou, ktorá bude prospešná pre obe strany.

Kto všetko patrí do tímu projektu Unpaid.Support?

Je to agentúrny projekt. „Berieme ho osobne a venujeme sa mu priamo z vedenia firmy G.N.T. Business Services – Robert Škrab a Mária Kasenčáková. Samozrejme, vyvíjal ho náš skvelý programátorský tím,“ uzatvára Kasenčáková.

NevyplatenaFak­tura.sk – Jednoduché overenie B2B platieb a nevyplatených faktúr.

foto: ilustračné

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM