Monika Gécziová Rôzne

Kopanecké lúky vo Vernári sú svetovým unikátom. Kosiť sa musia ručne

Na kopaneckých lúkach v katastri obce Vernár bol zaznamenaný svetový rekord. Pre mechanizmy sú nedostupné, kosiť sa preto musia len ručne.

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk

Kopanecké lúky v katastri obce Vernár sa nachádzajú vo výške približne tisíc metrov nad morom a sú svetovým unikátom. „V roku 2000 tu bol zaznamenaný svetový rekord v počte, resp. v hustote rastlín. Na ploche 0,25 metra štvorcového, čiže na štvorci pol metra na pol metra, tu rastie 52 druhov rastlín,“ prezradil riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Ako ďalej dodal, z tohto dôvodu sa pristúpilo k projektovým opatreniam. Zohnali sa peniaze na záchranu lúky, tzn. lúka bola odlesnená. „Vyrúbali sa tu stromy a kosí sa len ručne. Je to preto, že lúka je strmá a tým pádom nedostupná pre mechanizáciu,“ doplnil Dražil.

Z toho dôvodu sa tu aj tentokrát zišlo množstvo koscov, ktorí chcú zachovať tradičné lúky, bylinky a vzácne rastliny, ktoré tu rastú. „Ručné kosenie je náročné. Treba mať dobrú obuv, veľmi dobre nakutú kosu a byť za pätami tomu, kto je pred vami, aby to išlo rýchlejšie,“ prezrádza mladá kosáčka. Jeden zo starších koscov dodáva: „Správny kosec musí mať dobrú kosu a chuť do kosenia. Jednoducho sa mu musí chcieť.“

Tradičné kosenie kopaneckých luk vo Vernári
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM