Peter Handzuš Správy

Korytnačku zrekonštruovali. Od utorka opäť slúži deťom

V Kežmarku otvorili denný stacionár pre telesne a mentálne postihnuté deti, ktorý miestni poznajú ako Korytnačka. Centrum minulý rok zatvorili, keďže sa nachádzalo v nevyhovujúcich priestoroch.

Ilustračný obrázok k článku Korytnačku zrekonštruovali. Od utorka opäť slúži deťom
Zdroj: TASR

Prešovský kraj budovu bývalej materskej školy odkúpil za viac ako 14 000 € od štátu a zrekonštruoval jej spodnú časť. Dnes tak služby zariadenia môže opäť využívať približne 18 klientov.

„Rozhodli sme sa, že do toho investujeme viac a dáme to do poriadku, pričom sme to rozdelili na dve etapy. Práve dnes sme ukončili prvú etapu, tá druhá by mohla byť skončená najneskôr do marca budúceho roku,“ informoval predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík s tým, že do opráv kraj preinvestoval viac ako 70 000 €.

Ročné prevádzkové náklady sa tu budú pohybovať na úrovni 50 000 €. Chudík predpokladá, že tieto finančné prostriedky sa v rozpočte PSK nájdu. Na dokončenie opráv budovy bude potrebné ešte maximálne 35 000 €. „Toto všetko by sme mali zvládnuť už tak, aby to bolo funkčné,“ dodal Chudík.

Denný stacionár pre 18 klietov

Zariadenie bude slúžiť pre 18 klientov a služby tu budú poskytovať ambulantnou formou. „Keď zrekonštruujeme aj horné poschodie, predpokladáme, že kapacita sa ešte zvýši. Oficiálne začneme fungovať od 1. augusta,“ uviedla riaditeľka Domova sociálnych služieb v Ľubici Eva Ďörďová. Denný stacionár patrí pod tento DSS a stal sa jeho organizačnou jednotkou. Mesačný poplatok sa tu bude pohybovať na úrovni okolo 100 € a klienti môžu služby využívať počas pracovného týždňa.

Pribudnú miestnosti na terapie

V zariadení je po obnove k dispozícii veľká hala, kde budú vykonávať terapie a deti v nej môžu aj oddychovať. Podarilo sa zrekonštruovať i sociálne zariadenia a kuchyňu a zrevitalizovať okolie budovy.

„Vo vrchnej časti by sme chceli veľkú miestnosť rozdeliť priečkami, pričom v každej malej izbe by sa potom vykonávali jednotlivé špeciálne terapie. Máme tu pripravené pomôcky na výrobu sviečok, hrnčiarsky kruh slúžiaci na výrobu keramických vecí a chceli by sme tu zriadiť aj tkáčsku dielňu,“ vymenovala Ďörďová. Okrem toho je cieľom zriadiť tu veľkú kúpeľňu, ktorá by slúžila na fyzioterapiu.

Mesto nemalo peniaze, pomohol kraj

Detský stacionár je určený pre mentálne a telesne postihnuté deti, ktoré rodičia počas dňa nemajú kam umiestniť. V minulosti roky fungoval v budove na ulici Pod lesom, mesto Kežmarok ho však z ekonomických dôvodov presunulo do nevyhovujúcich priestorov v kežmarskom domove dôchodcov, kde sa znížila aj jeho kapacita.

Koncom minulého roka však poslanci PSK schválili kúpu budovy bývalej materskej školy a vyšší územný celok Prešov sa stal zároveň aj jeho zriaďovateľom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM