Pavol Krupka Kultúra

Kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote sa bude uchádzať o prestížnu európsku cenu

Kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote sa bude uchádzať o cenu Europa Nostra za obnovu tejto kultúrnej pamiatky. Chrám nedávno získal národné ocenenie Fénix, nominácia na európsku cenu je pokračovaním snáh tunajšej farnosti a skupiny občanov o prezentáciu kultúrnych hodnôt tejto mestskej časti Popradu.

Ilustračný obrázok k článku Kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote sa bude uchádzať o prestížnu európsku cenu
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Uzávierka projektov je 7. septembra, keď musia byť všetky požadované podklady odovzdané na ústredí organizácie v Haagu. V týchto dňoch traja autori projektu finišujú s prípravou, ktorá je veľmi náročná.

„Propozície súťaže hovoria o tom, že primárne sa musia predstavovať pamiatky, ktoré boli obnovené za posledné tri roky, čo v našom prípade znamená od roku 2010 do 2012. Do súťaže vstupujeme s celým mobiliárom Kostola sv. Juraja, avšak s dôrazom na Pašiový oltárik, Boží hrob a oltár sv. Mikuláša,“ vymenúva spoluautor projektu Mikuláš Argalács.

Pašiový, resp. prenosný oltárik pochádza z konca 15. storočia, a tým, že sa stále používa a je umiestnený v kostole, je podľa Argalácsa európskym unikátom.„Nad Božím hrobom, ktorý je z 1. polovice 18. storočia, híkala aj anglická kráľovná, je jediný na Slovensku a výnimočný je aj tým, že sa dá za určitých podmienok prestavať na Betlehem,“ upozornil Argalács. Oltár sv. Mikuláša z roku 1510 od spišských majstrov je zase výnimočný tým, že je originálny a všetko, čo sa na ňom zachovalo, je pôvodné.

Cieľom zaradenia týchto pamiatok do nominácie Europa Nostra je zvýrazniť túto pamiatku ako celok, prezentovať jej hodnotu, no zároveň zviditeľniť región i celé Slovensko.„Myslíme si, že máme šancu uspieť, pretože je pravda, že o túto cenu sa uchádza len veľmi málo pamiatok zo stredoeurópskeho regiónu. Zároveň spišská gotika je fenomén, ak je zachovaná, a tu v našom kostole sa zachovalo päť gotických oltárov. Je tu vidieť plynulý prechod od gotiky k baroku, ktorý, naopak, nie je pre Spiš až taký typický,“ zdôvodnil Argalács s tým, že už len samotná nominácia bude úspechom.

Europa Nostra je organizácia, ktorá sa zaoberá záchranou a ochranou kultúrnych pamiatok a zároveň oceňuje tých, ktorí sa pričinia k ich obnove. Cena Europa Nostra sa považuje za najvyššie ocenenie pre kultúrnu pamiatku. Víťazné projekty, ktorých bolo v kategórii pamiatka v tomto roku 15, budú známe v polovici budúceho roku. „Vstupujeme na veľmi tenký ľad, ale je to preto, že vieme, že sa uchádzame o nomináciu s pamiatkou, ktorá má skutočne európsky rozmer, dovolím si tvrdiť, že na tej najvyššej úrovni. Treba v tomto smere vzdať úctu starým Sobotčanom, že aj počas rekatolizácie či normalizácie túto pamiatku ochraňovali a rešpektovali umelecké dielo, ktoré sa tu zachovalo,“ uzavrel Argalács.

V minulom roku sa spišskosobotský kostol stal víťazom národnej kultúrnej ceny Fénix, pôvodnú videoreportáž portálu Poprad24 si môžete pozrieť TU. Ďalšie video zo slávnosti si pozrite TU.

Spišská Sobota
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM