Peter Handzuš Rôzne

Kostol vo Štôle má 140 rokov.

V nedeľu bola v evanjelickom kostole vo Štôle slávnosť pri príležitosti 140. výročia jeho posvätenia.

Občania Štôly si pripomenuli 140 rokov od posvätenia novopostaveného kostola. Ako povedala farárka Lenka Janotková, 140 rokov v živote kostola nie je veľa, ale na naše pomery ani málo. No v každom prípade určite stojí za to zastaviť sa a spomínať na tých, ktorí tu boli pred nami… Viac o slávnosti vo videospráve.

História cirkevného zboru vo Štôle úzko súvisí s Mengusovcami.

Prvé zmienky sa dozvedáme zo zápisnice kanonickej vizitácie mengusovsko-štôlskej cirkvi superintendenta Karola Mádaya z r.1868.

V 13.stor sa vo Štôle usadili Benediktíni, ktorým istý Menardus Scultetus predal kus zeme pre kláštor. V husitských nájazdoch bol kláštor spálený a v 16.stor Mariassovci z materiálu kláštora postavili v Batizovciach starý kaštiel a faru pre evanjelickú a.v.cirkev. Predpokladá sa, že reformácia sa vo Štôle rozšírila veľmi skoro. Fara tam nebola, duchovne sa o nich starali mnísi a patrili k Batizovciam. Hlavne v nedeľu Štôlania vykonávali domáce pobožnosti, takže sa stretávali po rodinách. Deti navštevovali ev.a.v. ľudovú školu v Mengusovciach.

V apríli roku 1869 sa kladie vo Štôle základný kameň pre kostol a školu.

V r.1870 sa obe budovy posviacajú. Kostol si Štôla postavila z vlastných milodarov, ale aj tu pomohli bohatí grófi a zemepáni. Spomenutý je najmä rod Mariassovský, ktorý dal postaviť školu za podmienky, že si Štôla bude vydržiavať vlastného učiteľa.Výrazná podpora pre stavbu kostola a školy prišla najmä vďaka podpore Spolku Gustaw Adolfu.

V r.1883 bola pristavená ku kostolu veža a zakúpené dva zvony.

Text prebratý z ecav-mengusovce.wbl.sk

Kostol vo Štôle má 140 rokov.
1
Galéria
1024_stola_kosotol_140
30
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM