Peter Handzuš Správy

Kraj chce postaviť novú budovu. Presťahujú sa do nej dve kežmarské školy

Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje dve stredné školy v Kežmarku presťahovať do jednej spoločnej budovy.

Ilustračný obrázok k článku Kraj chce postaviť novú budovu. Presťahujú sa do nej dve kežmarské školy
Zdroj: Mesto Kežmarok

Kraj však na tento zámer nevyužije bývalé kasárne v rámci projektu študentského kampusu, ktorý už dávnejšie ponúklo mesto Kežmarok. Kraj chce postaviť úplne novú budovu. Potvrdila Lea Heilová z kancelárie predsedu PSK. „PSK rokoval s mestom Kežmarok v súvislosti s vybudovaním stredoškolského areálu minulý týždeň na Úrade PSK. Na stretnutí krajská samospráva odprezentovala mestu najprijateľnejšiu alternatívu, a tou je výstavba novej budovy pre dve školy, konkrétne tamojšie gymnázium a strednú umeleckú školu,“ uviedla Heilová.

Nový objekt by mal byť pritom umiestnený na ulici Jakuba Kraya. „Dôvodom je umiestnenie dvoch škôl v jednej budove a v jednom areáli, čo umožní efektívne využívanie spoločných priestorov. Takáto investícia by nebola limitovaná skeletom pôvodných budov, ako je to v prípade tzv. kampusu,“ ozrejmila Heilová.

Mesto Kežmarok upozorňuje už dlhší čas na havarijný stav stredných škôl v okrese. Riešením mal byť podľa vedenia samosprávy práve študentský kampus. Vypracovaná bola aj architektonická štúdia, ktorá ukázala možnosti umiestnenia troch škôl v areáli kasární. Ten však PSK využiť zrejme neplánuje.

Keďže plán výstavby novej budovy je v dotyku s pamiatkovou zónou Kežmarku, PSK dá vypracovať zastavovaciu štúdiu pre potreby pamiatkarov. Zo strany mesta by malo dôjsť k úprave územného plánu, keďže aktuálne sa na mieste počíta s iným zámerom. Úrad PSK pri štúdii uskutočniteľnosti vybudovania stredoškolského areálu vychádzal podľa Heilovej z reálnych možností v kežmarskom regióne, s dôrazom na efektívnosť a účelnosť. „Hlavným kritériom však bolo napĺňanie Regionálnej stratégie výchovy a vzdelávania v stredných školách v územnej pôsobnosti PSK na roky 2019 – 2020. Zodpovedné posúdenie výstavby areálu a príprava alternatív si vyžiadala aj dlhší časový úsek,“ dodala Heilová.

Na projekt študentského kampusu v Kežmarku vyčlenila krajská samospráva ešte v roku 2017 500 000 eur, z ktorých sa 11 000 použilo na štúdiu realizovateľnosti v areáli chátrajúcich kasární. Zvyšných 489 000 eur sa podľa Heilovej použije na rovnaký účel, teda presťahovanie študentov do nových priestorov, zmení sa však miesto. "Teraz všetko závisí od zmeny územného plánu a pamiatkarov,“ uzavrela Heilová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM