Správy

Kraj rozdelil takmer 900 tisíc: Toto všetko podporí v Popradskom a Kežmarskom okrese

Projekty z oblasti športu, kultúry a sociálnych služieb na pondelkovom rokovaní podporili prešovskí krajskí poslanci sumou 899 tisíc eur. Rozdelená bude medzi 516 úspešných žiadateľov vrátane žiadateľov z okresov Poprad a Kežmarok.

Ilustračný obrázok k článku Kraj rozdelil takmer 900 tisíc: Toto všetko podporí v Popradskom a Kežmarskom okrese
Zdroj: pixabay

Ide o dotácie z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre rok 2019 v rámci Výzvy PSK. Celkovo bolo na úrad PSK doručených 865 žiadostí, z toho 516 žiadateľov bolo úspešných. V oblasti športu boli rozdelené dotácie vo výške 250 tisíc eur, v kultúre 473 tisíc eur a pre sociálne služby je určených 175 tisíc eur.

„Poslanci rozdeľovali dotácie na základe všeobecne záväzného nariadenia, ktoré máme schválené v PSK, a to tak, že sú vytvorené jednotlivé komisie v okresoch Prešovského samosprávneho kraja. Je teda 13 komisií, kde poslanci na základe žiadostí a na základe kvality a oblasti ktorú je potrebné podporiť, rozdelili stanovené finančné prostriedky,“ povedala vedúca odboru financií Úradu PSK Dagmar Olekšáková.

Ako ďalej uviedla, došlo tiež k presunu prostriedkov zo sociálnej oblasti do oblasti kultúry a športu. „V sociálnej oblasti v dvoch okresoch nebol dostatočný počet žiadostí na to, aby boli vyčerpané finančné prostriedky. Preto sa tieto prostriedky vyčerpali na takéto žiadosti, ktorých bolo veľa, a to predovšetkým v oblasti kultúry. Tam je týchto požiadaviek najviac,“ vysvetlila Olekšáková.

Podporené boli projekty, ktoré realizujú obce, neziskové organizácie a jednotlivé združenia. „Ide napríklad o podporu vybavenia kultúrnych domov v našich obciach. Potom ide o financovanie kultúrnych akcií, či už dožinkových slávností, alebo pamätných výročí v obciach. V oblasti športu ide predovšetkým o financovanie súťaží športovcov, podporu mládeže v oblasti športu, spomeniem napríklad džudo alebo cyklistov, ktorí budú podporení. V sociálnej oblasti budú podporení spoluobčania, ktorí už prežívajú jeseň svojho života. Či už ide o vybavenie sociálnych zariadení, alebo o aktivity seniorov v oblasti kultúry, športu a podobne,“ dodala Olekšáková.

foto: ilustračné

Kam poputujú dotácie v rámci okresov Poprad a Kežmarok, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Udelené dotácie v Popradskom a Kežmarskom okrese
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM