Martin Sýkora Správy

Kraj zvýši platy zamestnancom zariadení sociálnych služieb aj pod Tatrami

Prešovský samosprávny kraj (PSK) rozdelí do konca roka zamestnancom zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK milión eur.

Ilustračný obrázok k článku Kraj zvýši platy zamestnancom zariadení sociálnych služieb aj pod Tatrami
Zdroj: Dnes24.sk

Problém aj pod Tatrami

Zvýšenie miezd sa týka zamestnancov, ktorých pracovná pozícia si vyžaduje vyšší stupeň vzdelania a náročnosti výkonu prác so zameraním na odborné činnosti, a zároveň ich funkčný plat je nižší ako 600 eur. Ide o pracovné pozície, ako opatrovateľka, zdravotná sestra, zdravotnícka asistentka, sanitárka, fyzioterapeutka, ergoterapeutka, rehabilitačná asistentka, sociálna pracovníčka, psychologička, špeciálna pedagogička, vychovávateľka, pomocná vychovávateľka, kuchárka. Takzvaná Agenda 600 sa dotýka 754 zamestnancov z celkového počtu 1473 zamestnancov v zariadeniach poskytujúcich sociálne služby v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Jednotlivec si tak mesačne prilepší o 172 eur, čo za štyri mesiace tohto roka znamená priemerné zvýšenie o 688 eur na zamestnanca. „Vidíme potrebu motivovať zamestnancov v týchto zariadeniach, aby nám neutekali do zahraničia. V okresných mestách, ako Prešov, Poprad, Kežmarok, Humenné, Bardejov je už problém získať záujemcov o tieto profesie. Najhmatateľnejšie je to v Prešove, kde je veľká fluktuácia pracovníkov, čo nie je dobré z pozície poskytovateľov. Toto opatrenie bude preto určite prvý krok k tomu, aby sme mali dostatok pracovníkov, ktorí našim klientom poskytnú kvalitné sociálne služby,“ priblížil vedúci odboru sociálnych vecí a rodiny Pavel Slaninka.

Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalšie pozície o desiatkach eur

V druhej skupine sú zamestnanci, ktorí nie sú v priamom pracovnom kontakte s prijímateľmi služieb, ale vykonávajú takzvané obslužné činnosti, a rovnako nedosahujú výšku tarifného platu na úrovni 600 eur. Ide o pracovné pozície upratovačka, údržbár, skladník, administratívny pracovník, pomocná sila v kuchyni, pracovná sila v práčovni, šička a podobne.

„Uvedené pracovné pozície si paušálne prilepšia o 40 eur mesačne, teda za štyri mesiace o 160 eur na zamestnanca. Zvyšovanie sa týka ďalších 359 zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK,“ uviedla Lea Heilová z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov PSK.

Aktuálne kraj vyčlenil na zvýšenie platov celkovo pre 1113 zamestnancov viac ako 600 000 eur. S koncoročnými odmenami za celoročnú odvedenú prácu by sa mala suma vyšplhať na jeden milión eur. Zachovanie kontinuity nárastu a udržateľnosti výšky miezd chce PSK zabezpečiť aj v roku 2019. A to vďaka zvýšeniu tarifných platov v priemere o desať percent nariadením vlády.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM