Tlačové správy

Krajina spomienok Lemkov a Rusínov

Nalaďte si svoje zmysly, otvorte sa fantázii a túlajte sa krajinou, ktorá rozpráva unikátne príbehy jej zabudnutých hrdinov.

Ilustračný obrázok k článku Krajina spomienok Lemkov a Rusínov
2
Galéria
Zdroj: MiGulli

Na poľsko-slovenskom pohraničí v okolí miest Svidník, Bardejov na slovenskej a Krynica, Gorlice a Krosno na poľskej strane sa rozprestiera krásny kraj horskej prírody, kultúrneho dedičstva a jedinečnej architektúry.

Kedysi v stredoveku ho začínala osídľovať najzápadnejšia vetva východných Slovanov a hoci v Poľsku im hovorili Lemkovia a na Slovensku Rusíni, ide o dve pomenovania pre ten istý národ.

Dnes nám kúsok tejto unikátnej histórie pripomínajú obce Zborov, Kružlov na Slovensku a Uście Gorlickie v Poľsku, kde sa dodnes zachovalo kultúrne dedičstvo Lemkov a Rusínov s charakteristickým dialektom, spôsobom života, hospodárskymi statkami a drevenými chrámami.

V krajine spomienok Lemkov a Rusínov nájdete až 42 unikátnych drevených kostolíkov, z ktorých päť je zapísaných v UNESCO (Hervartov, Ladomírová, Bodružal, Kwiatoń, Brunary), Bardejovské Kúpele (s múzeom ľudovej architektúry), minerálne pramene Cígeľka a Frička, kúpele Wysova a Krynica, Zborovský hrad, cintoríny 1. aj 2. svetovej vojny (cintoríny 1. sv. v. projektoval známy architekt Dušan Jurkovič), množstvo cyklotrás a turistických chodníkov. www.krajinaspomienok.sk.

Projekt bol podporený z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014 – 2020.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Krajina spomienok Lemkov a Rusínov
2
Galéria
Zdroj: MiGulli
Zdroj: MiGulli
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM