Martin Sýkora Rôzne

Krajskí poslanci s prvou úpravou rozpočtu: Peniaze na opravu ciest pod Tatrami

Prešovskí krajskí poslanci na dnešnom zastupiteľstve schválili prvú úpravu rozpočtu, v ktorom sa zvyšujú bežné príjmy o viac ako 1,6 miliónov eur (na 192 miliónov eur) a bežné výdavky sa upravujú smerom nahor o vyše 1,5 miliónov eur (na 173 miliónov eur).

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci s prvou úpravou rozpočtu: Peniaze na opravu ciest pod Tatrami
Zdroj: TASR

V oblasti kapitálových výdavkov schválili 500 000 eur ako účelovú dotáciu pre mesto Levoča na prestavbu Námestia Majstra Pavla – druhá etapa. Pre mesto Bardejov pôjde účelová dotácia vo výške 200 000 eur na rekonštrukciu križovatky ulíc Štefánikova – T. Ševčenku – Mlynská. Úrad PSK plánuje zakúpiť najmenej tri osobné motorové vozidlá strednej triedy, na čo poslanci vyčlenili 100.000 eur. Riaditeľ Úradu PSK Jozef Cvoliga doplnil, že schválená suma je len akýsi finančný rámec a nákup sa bude realizovať prostredníctvom elektronického kontraktačného systému, čo vygeneruje konečnú sumu.

Dôvodom nákupu je potreba obnovy vozového parku, na druhej strane úrad za starého vedenia nakúpil drahé limuzíny, ktoré nie sú vhodné na bežnú potrebu a odmietajú ich šoférovať pracovníci, ak potrebujú ísť do terénu.

V oblasti dopravy poslanci schválili financie na opravy ciest, mostov a zosuvov. Suma 620.000 eur pôjde na výstavbu mosta pred obcou Krušinec, ďalšie financie idú na rekonštrukcie mostov v Litmanovej a Bardejove, na stabilizáciu zosuvov za obcou Palota, tiež na úsekoch Klenová – Ubľa a Detrik – Malá Domaša (aj oprava cesty). Najviac prostriedkov je určených na odstránenie nevyhovujúcich a havarijných stavov ciest prvej a druhej triedy na viacerých úsekoch. Opravovať sa budú cesty v Štefanovciach, Jankovciach, Starej Ľubovni, Starej Lesnej, medzi obcami Veľký Slavkov – Nová Lesná a mnohé iné. Poslanci vyčlenili aj financie na projektové dokumentácie a ostatnú prípravu dopravných stavieb.

Do oblasti cestnej dopravy poslanci schválili aj zvýšenie účelovej dotácie pre dopravcov na platby za služby vo vnútroštátnej doprave o viac ako 1,2 miliónov eur. Zvyšovali sa financie aj pre školstvo a sociálnu oblasť. Cvoliga uviedol, že vyhoveli zhruba 80 percentám požiadaviek, ktoré prišli z regiónov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM