Rôzne

Krajskí poslanci schválili prvú tohtoročnú zmenu rozpočtu: Na čo všetko peniaze pôjdu? VIDEO

Na svojom prvom tohtoročnom rokovaní poslanci Prešovského kraja schválili prvú zmenu rozpočtu nášho kraja. Ide o sumu takmer 30 miliónov eur.

Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na pondelkovom (4. 2.) rokovaní schválili prvú tohtoročnú zmenu rozpočtu kraja. Rozpočet príjmov na rok 2019 sa nemení a ostáva v objeme 206,15 milióna eur. Rozpočet výdavkov PSK na rok 2019 sa upravuje o 29,25 milióna eur na 233,29 milióna eur. Bežné výdavky sa upravujú o 43 362 eur na objem 185,32 milióna eur a kapitálové výdavky o 29,20 milióna eur na 47,96 milióna eur.

Podľa vedúcej odboru financií PSK Dagmar Olekšákovej prvá zmena rozpočtu priniesla rozdelenie finančných prostriedkov v rámci kapitálových výdavkov pre Úrad PSK a organizácie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Ide o sumu takmer 30 miliónov eur, z čoho šesť miliónov eur je určených pre Úrad PSK.

„Najviac finančných prostriedkov, až 18 miliónov eur, je určených na správu a údržbu ciest PSK, a to na rekonštrukciu ciest v havarijnom stave a nákup potrebnej techniky pre jednotlivé strediská,“ vysvetlila Olekšáková. Ďalšie finančné prostriedky vo výške 4,5 milióna eur sú podľa jej slov určené na oblasť vzdelávania, teda pre školstvo.

„Sociálne zariadenia dostanú dva milióny eur, a to na rekonštrukciu budov a doplnenie zariadenia do práčovní alebo do kuchýň. V kultúrnej oblasti sme rozdelili štyri milióny eur. Najväčšia investícia je do rekonštrukcie hradu Stará Ľubovňa, kde je určená suma 670 tisíc eur,“ povedala Olekšáková s tým, že tieto prostriedky sú čerpané predovšetkým z rezervného fondu PSK.

Celá suma 18 miliónov eur je podľa jej slov zložená z menších súm, ktoré sú uvedené v rozpočte PSK. „V oblasti vzdelávania je to investícia 1,1 milióna eur na výstavbu telocvične pre Strednú zdravotnícku školu v Poprade, ďalej aj pre Strednú priemyselnú školu strojnícku v Prešove, kde sa bude zatepľovať, a zároveň významná investícia vo výške 300 tisíc eur je určená na oblasť sociálnych služieb pre Domov pre seniorov v Starej Ľubovni, kde sa bude pokračovať v rekonštrukcii bloku A a C,“ dodala Olekšáková.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM