Ľubomír Hudačko Správy

Krampus Tatry a mesto Poprad sa dohodli: Čertov budeme môcť vidieť na TOMTO mieste

Na Mestskom úrade v Poprade sa dokonca objavili dve petície – jedna s 1 700 podpismi proti tejto akcii a druhá s takmer 600 podpismi za.

Ilustračný obrázok k článku Krampus Tatry a mesto Poprad sa dohodli: Čertov budeme môcť vidieť na TOMTO mieste
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V priebehu minulého týždňa rezonovala v médiách téma čertov Krampus a nesúhlas mesta Poprad s organizovaním ich akcie v centre mesta, t.j. na Námestí sv. Egídia. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčová.

Na Mestskom úrade v Poprade sa dokonca objavili dve petície – jedna s 1 700 podpismi proti tejto akcii a druhá s takmer 600 podpismi za.

Dospeli ku konsenzu

„Táto záležitosť rozdelila popradskú spoločnosť na dva tábory. Bohužiaľ, tak, ľudia sa začali osočovať na sociálnych sieťach a dokonca to dospelo až do takého štádia, že aj médiá sa začali zaoberať napr. diskrimináciou jednotlivých druhov čertov,“ uviedla k téme hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčová.

Ráznu bodku za témou sa tak podľa jej slov rozhodol urobiť primátor mesta Poprad Anton Danko.

V utorok sa stretol so zástupcom organizátorov Matúšom Reľovským. Vzájomne si vysvetlili stanoviská a dospeli ku konsenzu.

„Náš nesúhlas s konaním akcie v centre mesta vychádzal z toho, že veľká skupina občanov si takéto niečo v našom meste neželala a keďže na námestí sa pohybujú všetci bez rozdielu názorov, tak by mnohým stretnutie s čertami Krampus bolo nepríjemné, ba niektorým slabším povahám by mohlo spôsobiť aj psychickú ujmu. Toto sme nechceli dopustiť," uviedol primátor Danko a pokračoval:

Ostatných sa to nedotkne

"Zároveň si však myslím, že našou povinnosťou je vyjsť v ústrety aj ľuďom, ktorí majú takéto príšery radi a chcú sa s nimi fotografovať. Preto sme sa s Matúšom Reľovským dohodli, že na najbližšiu akciu im mesto ponúkne parkovisko pri futbalovom štadióne (NTC). To sa v zimných mesiacoch mimo hokejových zápasov nevyužíva, ľudia tam nemajú dôvod chodiť. Tam sa teda môže stretnúť s čertami Krampus naozaj len ten, kto chce a príde tam cielene. Ostatných ľudí sa to teda nedotkne,“ povedal primátor Danko.

„Veľmi som vďačný primátorovi Antonovi Dankovi za to, že bol ochotný sa so mnou stretnúť a vypočuť ma. Vážim si jeho vecný a zároveň ústretový prístup k našej požiadavke. Škoda, že som to od začiatku neriešil takto. Mrzí ma aj to, že som skôr nereagoval na ľudí, ktorí z toho chceli vytĺcť senzáciu so zámerom poškodiť mesto Poprad. Poučil som sa z toho. Presvedčil som sa o tom, že s primátorom Dankom sa dá seriózne diskutovať i dohodnúť," uviedol na margo spoločného rokovania Matúš Reľovský.

Výsledkom je skutočnosť, že čerti Krampus v Poprade predsa len budú, ale len pre svojich obdivovateľov a priaznivcov. Ich odporcovia s nimi do styku neprídu.

archívne foto

Zdroj: Facebook.com/Martin Jendek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM