Peter Handzuš Správy

Kresťania na Slovensku a vo svete slávia dnes sviatok Narodenia Pána

Okolo 2,2 miliardy kresťanov vo svete si dnes pripomínajú slávnosť Narodenia Pána, ktorá je popri Veľkej noci a Turícach najväčším cirkevným sviatkom v roku.

Ilustračný obrázok k článku Kresťania na Slovensku a vo svete slávia dnes sviatok Narodenia Pána
Foto: Jozef Milan

Veriaci si pripomínajú udalosti v Betleheme (po hebrejsky Dom chleba), meste ležiacom asi osem kilometrov od Jeruzalema. Tam prišiel kvôli sčítaniu ľudu Jozef z Nazaretu so svojou snúbenicou Máriou a tu, v jaskyni za mestom, sa podľa tradície narodil Ježiš.

Veriaci kresťania sa v dnešný sviatok zúčastňujú na slávnostných bohoslužbách, tešia sa z radostnej spomienky na príchod Vykupiteľa na svet, modlia sa za porozumenie a pokoj na svete. V mnohých katolíckych kostoloch na Slovensku sa okrem slávnostných omší konajú dnes popoludní aj jasličkové pobožnosti pre deti alebo betlehemské hry.

V evanjelických a iných reformovaných chrámoch sa predpoludním i popoludní konajú slávnostné služby Božie s Večerou Pánovou.

Ježiš sa v decembri pravdepodobne nenarodil

Presný dátum narodenia Pána pred asi 2000 rokmi známy nie je. Slávenie 25. decembra ako narodenie Ježiša je doložené po prvý raz z roku 336 v Ríme. Kresťania dali novú náplň pohanskému sviatku narodenia Slnka – Natalis solis invicti. Rímski kresťania tento sviatok Slnka začali sláviť ako vlastný sviatok narodenia Krista – ako Slnka na základe biblických citátov, kde je Kristus označovaný ako Slnko spravodlivosti – Sol Iustitiae, Kristus – Svetlo sveta. Dátum slávenia Narodenia Pána 25. decembra sa rýchlo ujal v celom kresťanskom svete.

Katolíci, protestanti a časť pravoslávia slávia Vianoce 25. decembra podľa gregoriánskeho kalendára. Iná časť pravoslávnych veriacich oslavuje vianočné sviatky podľa juliánskeho kalendára 7. januára.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM