Pavol Krupka Rôzne

Kresťania na Slovensku i vo svete dnes slávia Kvetnú nedeľu

Kresťania na Slovensku i vo svete slávia dnes poslednú, šiestu pôstnu nedeľu, známu ako Kvetná nedeľa či Nedeľa utrpenia Pána. Veriaci si v tento deň pripomínajú triumfálny vstup Ježiša do Jeruzalema, ale aj rozhodnutie židovskej rady o Ježišovej smrti.

Ilustračný obrázok k článku Kresťania na Slovensku i vo svete dnes slávia Kvetnú nedeľu
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Kvetnou nedeľou dnes kresťania vstupujú do Veľkého alebo Svätého týždňa. Cirkvi v tomto týždni oslávia tajomstvá spásy, ktoré Kristus vykonal v posledných dňoch svojho života.

V tento deň sa v katolíckych kostoloch svätia palmové alebo olivové ratolesti, u nás sú to najčastejšie bahniatka. Tie sa potom spália na popolec, ktorý bude použitý pri obradoch Popolcovej stredy na budúci rok. Bahniatka si na posvätenie do kostolov prinášajú aj veriaci, po svätej omši si posvätené bahniatka prinášajú do svojich domovov, dávajú ich do vázy alebo zakladajú za obrazy, či zapichujú do trámov.

Pre veriacich pravoslávnej cirkvi, ktorá sa riadi juliánskym kalendárom, sa 18. marca začal 40-dňový pôst pred Paschou a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista oslávia až 5. mája.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM