Monika Vengrínová Rôzne

Krik, plač a množstvo zranených: Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky, čo sa dialo?

Čakajú na výzvu vycestovať do zemetrasením zničeného Nepálu a poskytnúť pomoc postihnutým obyvateľom. Teraz však zasahovali doma. Slovenskí samaritáni pomáhali dvom desiatkam zranených.

Ilustračný obrázok k článku Krik, plač a množstvo zranených: Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky, čo sa dialo?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Záplavami postihnutých 22 osôb, ktoré v autách vyplavila veľká voda, pátranie po nezvestných osobách prostredníctvom psov, či nočná akcia týkajúca sa bezpečnosti a ochrany. To všetko si slovenskí a rakúski samaritáni vyskúšajú počas dvoch dní. Všetky cvičenia sú simulované tak, aby navodili reálnu situáciu. „Ak to niektorí nezvládnu, tak ich nemôžeme zobrať do skutočnej akcie, pretože by mohli položiť celý tím,“ vysvetlil Marcel Sedlačko, prezident Asociácie samaritánov Slovenskej republiky.

V stand by režime čakajú na pokyn vycestovať do Nepálu

Medzinárodné cvičenie slovenských samaritánov v spolupráci s rakúskymi kolegami má záchranné zložky pripraviť do skutočnej akcie. Tá sa môže stať realitou každú chvíľu.

„Situácia v Nepále je aktuálne veľmi chaotická, nehovoriac o tom, že je veľmi vážna. Je to obrovské nešťastie, je tam množstvo mŕtvych a ranených. Náš zdravotnícky tím je momentálne od soboty obeda v stand by režime, tzn., že sme boli požiadaní o pomoc, máme zbalené, zabezpečujeme zdravotnícky materiál a čakáme, kým nás vyzvú, aby sme mohli vycestovať,“ priblížil situáciu v súvislosti so zemetrasením v Nepále Sedlačko.

So svojimi kolegami už absolvoval dve humanitárne misie, a to v roku 2010 na Haiti, ktoré postihlo obrovské zemetrasenie a v roku 2013 zasahovali na tajfúnom zničených Filipínach. „Na takúto misiu môže ísť len človek, ktorý prejde kompletným vzdelávaním. Vtedy sa stáva členom jednotky rýchleho nasadenia,“ objasnil prezident asociácie, ktorý je členom medicínskej jednotky.

Zaúčanie nováčikov

Vrcholom tohto vzdelávania je práve cvičenie, aké dnes záchranné zložky absolvovali v lesoch za obcou Ľubica. Okrem profesionálnych záchranárov sa zaúčalo i sedem nováčikov. „Sledujeme, ako cvičenie prebieha, aké chyby vznikajú, na čo si dať neskôr pozor a či riešenie danej úlohy bolo správne. Práve toto cvičenie je ukážkou v malom toho, s čím sa na Slovensku môžeme stretnúť, pretože hromadných dopravných nehôd je z roka na rok stále viac a práve to by sme mali cvičiť,“ uviedol koordinátor cvičenia Tomáš Dovjak, ktorý rovnako, ako jeho kolega zažil i humanitárne misie v zahraničí.

V takých prípadoch je postihnutá obrovská obývaná časť krajiny a ľudia tam potrebujú jedlo, vodu a zdravotnú starostlivosť. „Tí ľudia sú šťastní, že sme im prišli pomôcť. Vedia si to neskutočne vážiť. Aj na Filipínach sa nám viackrát stalo, že po vyliečení nám prišli poďakovať,“ dodal Dovjak.

Zásah záchranných zložiek pri nehode za obcou Ľubica
26
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM