Pavol Krupka Kultúra

Krojované bábiky 2014: Uvidíme kvalitné umelecké vystúpenia detských kolektívov zo Slovenska i zo zahraničia

Cez víkend sa v našom meste i v jeho širšom okolí uskutoční 18. ročník detského folklórneho festivalu Krojované bábiky. Popradčania sa môžu tešiť na sobotný galaprogram na námestí, ktorý vyplnia folklórne a tanečné vystúpenia domácich súborov i kolektívov z Českej republiky, Rumunska a z Ruska.

Ilustračný obrázok k článku Krojované bábiky 2014: Uvidíme kvalitné umelecké vystúpenia detských kolektívov zo Slovenska i zo zahraničia
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

V programe festivalu Krojované bábiky 2014 nájdeme vystúpenia predovšetkým detských folklórnych kolektívov, no vystúpia aj súbory zo Sečoviec a zo Stropkova. Zahraničnými účastníkmi budú tentokrát folklórne súbory z Českej republiky (Jitřenka Český Krumlov), z Rumunska (Plaiurile Dornelor z mesta Vatra Dornei) a z ruského Kaliningradu (Sudaruška).

Otvárací program zahŕňa okrem vystúpení aj sprievod súborov mestom Poprad a ich prezentáciu na námestí. Ďalší priebeh festivalu je u každého kolektívu iný. Domáce súbory si pre svojich zahraničných priateľov pripravia program, zameraný na výchovné koncerty, vystúpenia pre deti alebo spoločenské stretnutia či výlety za krásami podtatranského regiónu.

Zúčastnené detské kolektívy sa prezentujú vlastnými umeleckými vystúpeniami i odovzdávaním ľudových tradícií verejnosti, avšak spontánne, bez súťažného napätia.

Hlavnými festivalovými dňami zhodnými pre všetkých účastníkov festivalu sú sobota v Poprade a nedeľa na námestí v Kežmarku. Tu sa uskutoční aj akt výmeny krojovaných bábik, ktoré symbolizujú jednotlivé regióny a súbory. Bábiky vyjadrujú aj myšlienku, že dieťa je ako bábika a zároveň bábika je obľúbenou detskou hračkou.

Minuloročný program na popradskom námestí zaznamenal aj portál Poprad24, reportáž s videom si môžete pozrieť TU.

Organizátormi Medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov Krojované bábiky 2014 sú: Východoslovenské folklórne združenie, The International Organization of Folk Art, Prešovský samosprávny kraj, Podtatranské osvetové stredisko Poprad, mestá Poprad, Kežmarok, Svit, Stropkov, obec Hranovnica a Veľká Lomnica, Mestské múzeum Stropkov, Klub priateľov Magury Kežmarok, Detský famózny svet Svit, Klub priateľov Lomničanu V. Lomnica a DFS podtatranského regiónu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM