Kultúra

Kto iný, ak nie on: Strom zaľúbencov v Starom Smokovci odborne ošetril arborista

Viac ako 70-ročný Buk lesný – previsnutý v Starom Smokovci, ktorý sa stal víťazom ankety Strom roka 2021, v uplynulých dňoch profesionálne ošetril arborista.

Ilustračný obrázok k článku Kto iný, ak nie on: Strom zaľúbencov v Starom Smokovci odborne ošetril arborista
Zdroj: Nadácia Ekopolis

Odborný posudok a ošetrenie bolo súčasťou ocenenia. Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry o tom informuje na svojej webstránke.

Strom zaľúbencov

Mohutný, približne 13 metrov vysoký tatranský strom – Fagus silvatica – pendula je označovaný za ‚tatranský dáždnik‘ a nedávno sa stal i stromom zaľúbencov.

Horskí záchranári sa o strom i zastrihávanie starajú každoročne na jar. Ak by sa koruna nad chodníkom do budovy Horskej záchrannej služby a Tatranskej informačnej kancelárie nestrihala, konáre by siahali až na zem.

Zdravotný stav stromu je veľmi dobrý. Koruna je bez vážnych defektov s minimálnym množstvom suchých konárov len malých priemerov. Bezpečnosť predmetného stromu nie je nijako znížená. Kmeň stromu je bez vážnych devastačných rán z minulosti, bez iných mechanických poškodení a výskytu drevokazných húb,“ uviedol arborista Martin Magyar.

Zaslúžil si to

Na buku boli odstránené suché konáre, vykonaná redukcia dvoch kostrových konárov od budov maximálne meter až meter a pol aj vzhľadom na možnosť poškodenia pri napadnutí väčšieho množstva ťažkého snehu v zimnom období.

Na odbornom ošetrení sa okrem Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, ktoré strom nominovalo do ankety, zúčastnili i zástupcovia z VPS Vysoké Tatry, Horskej záchrannej služby a Tatranského dvojtýždenníka.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM