Monika Vengrínová Kultúra

Kultúrne inštitúcie platia v Poprade len symbolickú daň: Pomôcť by mohla práve kultúre

Kultúrne organizácie, ako múzeá, či knižnice v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zaplatia ročne daň z nehnuteľnosti vo výške 84 434 eur. Tie popradské sa na tejto sume podieľajú len 850 eurami ročne. Mesto im totiž vyrubuje iba symbolickú daň z pozemkov.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrne inštitúcie platia v Poprade len symbolickú daň: Pomôcť by mohla práve kultúre
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Kým školy a školské zariadenia sú v zmysle zákona o dani z nehnuteľnosti od tejto dane celoplošne oslobodené, 28 kultúrnych inštitúcií a 27 zariadení sociálnych služieb sa odpustenie dane netýka. Prípadná úľava a jej výška je podmienená ústretovosťou jednotlivých miest a obcí.

V Kežmarku je 100 % úľava, v Poprade platia len symbolickú daň

Najviac ústretové sú v tomto smere mestá Kežmarok a Medzilaborce, ktoré múzeám na svojom území poskytujú 100-percentnú úľavu na dani z nehnuteľnosti. Mesto Poprad zase kultúrnym organizáciám vyrubuje len symbolickú daň z pozemkov a od dane zo stavieb ich oslobodilo. Knižnica, múzeum, galéria a osvetové stredisko tak spolu Popradu zaplatia ročne len 850 eur. Suverénne najviac, vyše 54 tisíc eur, na dani z nehnuteľnosti smeruje do rozpočtu mesta Prešov, kde nemajú žiadne úľavy.

Podľa Jána Vooka, člena komisie kultúry pri Zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja, by pomohlo, keby výška dane smerovala opäť do organizácie, napríklad na podporu jej aktivít: „Nemáme záujem sa tejto dane úplne zbaviť, chápeme túto povinnosť. Chceli by sme ju však využiť na podporu kultúry. Nechceme, aby mesto investovalo do cudzieho majetku. Možností je veľa. Napríklad mesto by mohlo zaviazať organizácie, aby peniaze vo výške dani z nehnuteľnosti použili na svoj rozvoj."

Situácia je rozdielna napr. v správe knižníc

Situácia v jednotlivých mestách Prešovského kraja je veľmi rozdielna, pokiaľ ide o správu napríklad knižníc. Vyšší územný celok prevzal do svojej pôsobnosti v roku 2002 sedem regionálnych knižníc, takže tieto mestá nemajú s financovaním knižnice žiadne starosti ani výdavky. Naopak, tie, ktorým knižnice ostali v správe, musia zafinancovať celú prevádzku knižnice. Do tejto skupiny patria napríklad Kežmarok, Levoča, či Spišská Belá.

„Veľa sa hovorí o zlej situácii v kultúre a o permanentnom nedostatku finančných prostriedkov. Špeciálne využitie financií z dani z nehnuteľnosti by určite bolo pozitívnym impulzom ako pomôcť riešiť situáciu. Možností je veľa, podstatné je, či mesto má záujem podporiť kultúrnu inštitúciu, ktorá pôsobí na území mesta pre jeho obyvateľov. Apelujem na poslancov, ktorí sú tiež v mestských zastupiteľstvách a na všetkých, ktorí tvrdia, že chcú tejto veci pomôcť,“ uzavrel poslanec Zastupiteľstva PSK.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM