Martin Sýkora Rôzne

Kuriózne situácie na tatranských svahoch: Zrážka so stĺpom a rozpadnutá obuv

Príčinou väčšiny úrazov na lyžiarskych svahoch vo Vysokých Tatrách, pri ktorých zasahovali záchranári, bola i nepozornosť, rýchla jazda a nezvládnutie jazdy na lyžiach.

Ilustračný obrázok k článku Kuriózne situácie na tatranských svahoch: Zrážka so stĺpom a rozpadnutá obuv
Zdroj: TASR

Išla na vleku a zrazila sa so stožiarom

Dobrovoľní záchranári počas februára zasahovali aj pri kurióznych situáciách a úrazoch. O pripravenosti niektorých návštevníkov sa dá silno pochybovať.

„V jednom prípade došlo k pomerne vážnemu úrazu lyžiarky. Pri jazde na vleku smerom hore vlastnou nepozornosťou narazila do stožiara vleku, pričom utrpela zlomeninu nosa a predlaktia,“ informoval predseda Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru (THS-DZ) Jaroslav Švorc.

Ďalší netradičný zásah zaznamenali dobrovoľní záchranári začiatkom februára. „Staršej slovenskej lyžiarke sa na zjazdovke počas jazdy na lyžiach rozpadli lyžiarske topánky do takej miery, že neboli použiteľné pre bezpečný zjazd. Preto ju členovia THS-DZ pomocou snežného skútra prepravili bezpečne dolu pod svah,“ opísal situáciu Švorc.

Zlomeniny a úrazy hlavy

Dobrovoľní záchranári zasahovali vo februári 141-krát, a to v lyžiarskych strediskách na Štrbskom Plese, v Ždiari – Strednici a Bachledovej doline – Jezersku.

„Až 35 úrazov bolo ťažkých spojených s poraneniami hlavy, otrasmi mozgu, bezvedomím, vnútornými zraneniami či zlomeninami,“ informoval Švorc.

Vo viacerých prípadoch spolupracovali aj s Vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou či posádkami vozidiel rýchlej zdravotnej pomoci. Ostatné úrazy boli podľa jeho ďalších slov stredne závažného alebo ľahkého charakteru, išlo o ľahšie poranenia kĺbov, povrchové odreniny, drobné tržné rany, pomliaždeniny a iné drobné poranenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM