Peter Handzuš Krimi

Kvôli sneženiu sú cesty na Spiši a pod Tatrami ťažko prejazdné

Na Spiši husto sneží, čo spôsobuje komplikácie na cestách.

Podľa vedúceho odboru krízového riadenia na Obvodnom úrade v Spišskej Novej Vsi Viliama Štubňu sú najväčšie problémy na Smižianskom a Odorínskom kopci.
Na Smižianskom kopci je podľa neho skrížený jeden kamión, ktorý je však mimo vozovky. Na Odorínskom kopci sú skrížené dva kamióny, jeden z nich mal dokonca letné gumy. Podľa Štubňu sú zatiaľ všetky cesty prejazdné, avšak s veľkými problémami.
Ďalej doplnil, že situácia je zlá v samotnom meste Spišská Nová Ves a v okolitých obciach, do všetkých sa však zatiaľ dá dostať. Problémy má autobusová doprava, zatiaľ však všetky linky premávajú. Zlá situácia je aj v smere zo Spišskej Novej Vsi na obec Mlynky. Cestári robia, čo môžu, všetky mechanizmy sú v teréne, snažia sa pluhovať a posypávať cesty priebežne. Naďalej však husto sneží, takže situácia sa mení každú hodinu. Cestári sa čo najviac snažia zmierniť následky silného sneženia. Zatiaľ neboli dôvody na vyhlásenie mimoriadnej situácie, stav na cestách sa však môže ešte zhoršiť.
Problémy sú aj pod Tatrami, na cestách je vyše päť centimetrov čerstvého snehu. Podľa dispečera Správy a údržby ciest (SaÚC) v Poprade Miloša Štefančíka sú zatiaľ všetky cesty zjazdné. Najväčšie problémy sú na cestách do obcí Gerlachov, Mlynica a Mengusovce v okrese Poprad. „Všetky mechanizmy sú vonku, ale sneží veľmi silno, takže autá chodia stále hore-dole,“ doplnil Štubňa.
Na cestách I. triedy v okrese Stará Ľubovňa sa nachádza kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov. Dispečer SaÚC Stará Ľubovňa Jozef Dzijak informoval, že všetky cesty sú zatiaľ zjazdné. V okrese je okolo dvoch stupňov nad nulou a neustále sneží. Cesty II. a III. triedy sú pokryté čerstvou vrstvou snehu do piatich centimetrov, na niektorých miestach aj viac.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM