Monika Vengrínová Správy

Kyberkriminalita a súkromie na webe. Aj o tom sa hovorilo na konferencii Metro on line

Už po ôsmykrát sa lokálni operátori a poskytovatelia internetu stretli na medzinárodnej konferencii Metro on line, ktorá sa každoročne koná v Poprade. Jej cieľom je vymeniť si skúsenosti ohľadom správneho budovania, rozvíjania a ochrany sietí, ako i vyššieho komfortu a bezpečnosti klientov.

Ilustračný obrázok k článku Kyberkriminalita a súkromie na webe. Aj o tom sa hovorilo na konferencii Metro on line
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Novinka aj pre menšie obce

Rokmi konferencia nadobudla medzinárodný charakter a jej účastníkmi nie sú len odborníci z celého Slovenska, ale i z Čiech, Talianska, Maďarska, Holandska či dokonca z USA. Ide o poskytovateľov internetových, televíznych a telefónnych služieb, bojujúcich proti nadnárodným spoločnostiam zo zahraničia.

Tohtoročnými hlavnými témami konferencie boli napríklad možnosti interaktivity, bezpečnosť na internete či využitie koaxiálnych káblov. „Po celom Slovensku sú naťahané stovky kilometrov káblov, ktoré sa nevyužívajú na to, na čo je možné ich využívať. Práve preto bola vyvinutá a tu na konferencii predstavená nová technológia z Číny. Je skutočne cenovo veľmi dostupná a veľmi kvalitná. Myslím, že starostovia menších obcí by mali zbystriť pozornosť,“ uvažuje Ján Michlík, riaditeľ úseky podpory predaja firmy Slovanet a jeden z organizátorov konferencie.

Megakauza Megauploadu a pravda o nej

Množstvo zaujímavých prednášok však okorenila i jedna netradičná a výnimočná ohľadom kauzy, ktorú pozná každý, kto sa aspoň do určitej miery zaoberá internetom a na webe hľadá úložisko. Jedným z bodov programu totiž bola kauza celosvetového významu spoločnosti Megaupload, ktorú vyšetrujú federálne úrady v USA a ktorá stále nie je na konci. Pravdu o tom, ako to celé bolo a momentálne stále je, prišiel vysvetliť jeden zo zakladateľov tejto spoločnosti, ktorý je zhodou okolností Slovák. Vo svojej prezentácii tiež vyvrátil mýty vzniknuté okolo Megauploadu i celej tejto kauzy.

Slovanet a spolupráca s lokálnymi operátormi

Slovo dostal i Slovanet, ktorý tu odprezentoval model spolupráce s lokálnymi operátormi, vďaka ktorej budú môcť ponúknuť svojim zákazníkom nové služby vysokorýchlostného internetu, digitálnej televízie, telefonovania a pre firmy aj vybrané dátové služby. „Skĺbením celonárodných skúseností a lokálneho prístupu sa vie firma posunúť ďalej a predbehnúť aj nadnárodné spoločnosti, nehovoriac o tom, že tieto služby vedia byť v mnohých prípadoch aj kvalitnejšie,“ predstavuje novú ponuku Michlík.

Metro on line 2013
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Z Nového Zélandu o kyberkriminalite

Prítomní v sále sa tiež prostredníctvom videokonferencie cez vysokokapacitnú rýchlostnú linku na chvíľu preniesli na Nový Zéland, kde Vikram Kumran rozpitval otázku kyberkriminality aj z pohľadu straty súkromia na internete. „Či už konto na Facebooku, Gmaili, na LiveVideo alebo kdekoľvek inde, ktoré si človek založí, je vlastníctvom nejakej tretej strany. Človek tak stráca svoje súkromie a hlavne kontrolu nad svojimi dátami, ktoré sa môžu práve prostredníctvom tejto tretej strany dostať von. Preto Kim Dotcom, ďalší zo zakladateľov Megauploadu, vyhlásil, že do piatich rokov zašifruje celý internet. V prenesenom význame to znamená, že dá ľuďom súkromie. Čiže tie dáta už nebudú len tak niekde uložené, ale naopak, budú zašifrované, umiestnené vo foldroch, ku ktorým bude mať prístup a jedinečný kľúč len ten daný človek. Žiadni narušitelia alebo útočníci sa tak k týmto dátam nebudú môcť dostať a zneužiť ich,“ vysvetľuje riaditeľ úseku podpory predaja Slovanetu.

Práve on je však presvedčený, že skôr ako vymýšľanie rôznych programov, firewallov, šifrovania a rôznych iných metód, je dôležitejší prístup samotného človeka k tomuto problému: „Ak sa ľudia naučia zodpovedne a citlivo pristupovať k svojim dátam, tak znemožnia akýmkoľvek útočníkom ich zneužitie. Takže v prvom rade je nutné naučiť deti, ako si súkromie na internete udržať“.

Metro on line 2013
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM