Webnoviny - Krimi

Kysučania sú odrezaní od sveta, sneh skomplikoval dopravu

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal SvítokBRATISLAVA 13. decembra (WEBNOVINY) – Po celovíkendovom snežení zostali niektoré osady na Kysuciach odrezané od sveta.

„Medzi osadami a mestom je po pás snehu, deti sa dnes nedostali z osád do školy,“ povedal dnes pre agentúru SITA primátor mesta Krásno nad Kysucou Jozef Grapa. Do mesta sa dnes nedostali z osád U Barancov či u Sýkorov. „Ľudia sa nedostali do práce, berú si dovolenky,“ povedal Grapa.

Aj v samotnom meste je množstvo snehu. „Miesto dvojsmerných ciest sme radi, že máme aspoň jednosmerné. Sneh nemáme kam odhŕňať. Hľadáme ťažké mechanizmy, ktoré by sneh odvážali preč,“ povedal primátor. Sneh v meste spôsobuje problémy.

Žilinský kraj trápia snehové jazyky Cestári v Žilinskom kraji upozorňujú na silný vietor a vytváranie snehových jazykov najmä na Horných Kysuciach, Orave a tiež v Turčianskej kotline. Všetky úseky diaľnic, rýchlostné cesty ako aj cesty I., II. a III. triedy v kraji sú zjazdné. Podľa dispečingu Národnej diaľničnej spoločnosti prejazdný je už aj tunel Horelica a kysucký hraničný priechod Svrčinovec, tam sa však pre sneženie naďalej tvoria kolóny. Ako pre agentúru SITA uviedol Miloš Jasenovec z centrálneho dispečingu žilinskej krajskej správy ciest, komunikácie I. triedy sú po chemickom posype prevažne mokré, vo vyšších polohách pokryté kašovitým snehom do troch centimetrov. Na cestách II. triedy je vrstva kašovitého snehu do piatich, na Orave až do 10 centimetrov a na cestách III. triedy sa nachádza štyri až päť a na Orave až do 10 centimetrov ujazdeného snehu. Všetky horské priechody v kraji sú momentálne prejazdné, na Makove hlásia cestári silný vietor a vytváranie snehových jazykov, Čertovica je prejazdná len so snehovými reťazami.

Pod Tatrami nasadili snehové frézy Situáciu na cestách pod Tatrami komplikuje vietor. Od rána je úplne uzavretá cesta medzi Štrbou a Šuňavou cez chotár. „Ide tam snehová fréza, ktorou sa pokúsime cestu uvoľniť,“ uviedol pre SITA riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Ľubomír Spišský. Podobná situácia je aj na príjazdovej ceste do Lendaku, kde na odstránenie snehových závejov nasadili cestári snehovú frézu. Len s problémami sa darí cestárom udržať zjazdnú cestu medzi Vojňanmi a Podhoranmi. Problémy vznikajú podľa Spišského na cestách na sever od Spišskej Belej, kde fúka silný vietor, ktorý na cestách vytvára snehové jazyky a závej. Ostatné cesty v regióne sú prejazdné.

Cesta medzi V. Kapušanmi a K. Chlmcom je neprejazdná Uzavretú cestu medzi Kráľovským Chlmcom a Veľkými Kapušanmi, ktorú sčasti zaplavila Latorica, v priebehu dneška pravdepodobne sprejazdnia. Pre agentúru SITA to dnes ráno uviedol Dušan Mydla z košického odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku. „Hladiny Bodrogu a Latorice, kde je tretí stupeň povodňovej aktivity, začali dnes v noci pozvoľna klesať. Očakávame, že sa situácii na Latorici, ktorej hladina klesla už pod osem metrov, bude v priebehu dneška zlepšovať. Bodrog bude klesať len pomaly, pretože ho ovplyvňuje vysoká hladina Tisy,“ povedal Mydla. Čítajte viac v: Pozor na tvorbu snehových jazykov Na ceste medzi Kráľovským Chlmcom a Veľkými Kapušanmi sa pri obci Leles vyliala rieka Latorica, na ktorej platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Cesta je tu zaliata v oboch jazdných pruhoch a od soboty neprejazdná. Podľa informácie na internetovej stránke SHMÚ má klesajúcu tendenciu aj Laborec pri Ižkovciach, na ktorom platí ešte druhý stupeň povodňovej aktivity. Prvý stupeň je na rieke Hornád pri Kysaku aj pri Ždani.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo Vplyvom intenzívneho sneženia a silného vetra sa vo všetkých pohoriach vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, upozorňuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch (svahy strmšie ako 35°). V niektorých prípadoch sú možné stredné lavíny, výnimočne veľké spontánne lavíny. Lavínové nebezpečenstvo.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM