Peter Handzuš Kultúra

Ľadové kráľovstvo na Hrebienku: Pokochajte sa kúzelnými sochami!

Ľadoví sochári z ôsmich krajín vytvorili na Hrebienku vo Vysokých Tatrách dokonalé kráľovstvo ľadu. Prvé majstrovstvá ľadových tesárov pod názvom Tatry Ice Master, ktoré sa skončili uplynulý víkend, vyhrali českí sochári, zahanbiť sa však nenechali ani domáci.

Ilustračný obrázok k článku Ľadové kráľovstvo na Hrebienku: Pokochajte sa kúzelnými sochami!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Akciu navštívilo takmer 21-tisíc ľudí. Obdivovať ľadovú krajinu budú môcť návštevníci Vysokých Tatier dovtedy, kým „pani Zimu“ nepremôžu dlhodobejšie plusové teploty či dážď.

Súťažili v troch témach

Domáci, ale aj majstri ľadového remesla z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Srbska, Fínska či Francúzska si zasúťažili v troch témach. Dve z nich, „Medveď“ a „Krajina, z ktorej pochádzam“, stanovili organizátori. V posledný deň sa tvorilo na vyžrebované témy. Sochári v tento deň vytesali 16 sôch, ktoré predstavovali rôzne rozprávkové postavičky, od anjela, orla až po ľadového Yetiho.

Návštevníci ocenili Slovákov

Odborná porota pridelila prvenstvo našim susedom z Česka. Špeciálnu cenu odbornej poroty za technické zvládnutie témy prvého dňa „Medveď“ si spod Tatier odniesli Maďari.

Hlasujúcich návštevníkov najviac zaujala práca slovenského tímu, ktorý si opakovane odniesol cenu „Socha sympatie“. Navyše, všetci hlasujúci návštevníci sa mohli zapojiť do súťaže a každý deň vyhrať jeden z atraktívnych di­amantových príveskov. A čo je podľa Slovákov recept na víťaznú ľadovú sochu? „Je potrebné dať do toho srdce a myšlienku. Ak sú tieto podmienky splnené, potom to už ide aj samo“, povedal Branislav Petráš.

V individuálnej súťaži si prvenstvo odniesol fínsky tesár Jusso Partanen za svojho ľadového bociana.

Podujatie prilákalo množstvo ľudí

„Sme nadšení, podujatie k nám prilákalo neuveriteľných 21 000 ľudí, napriek sychravému počasiu. Akcia zaujala najmä rodiny s deťmi. Sledovať rozžiarené oči najmenších nás utvrdilo v tom, že podujatie tohto typu rozhodne nebude ojedinelé,“ povedala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka oblastnej organizácie Región Vysoké Tatry.

Organizátori pevne veria, že kráľovstvo ľadu, ktoré vzniklo z 25 ton ľadu, bude tešiť oči návštevníkov našich veľhôr čo najdlhšie a to aj vďaka použitiu špeciálneho technického ľadu. Tento totiž vydrží aj náročnejšie podmienky ako prírodný a topí sa až pri teplote niečo nad nulou.

„Prvý ročník Tatry Ice Master bol veľmi úspešný. Som rád, že okrem domácich prišli v hojnom počte na podujatie aj Poliaci a Česi. Už teraz viem, že o rok sa uvidíme na Hrebienku opäť a bude sa na čo tešiť,“ uzavrel riaditeľ podujatia Martin Šabla.

Viac fotografií nájdete na našom facebooku

Ľadové sochy na Hrebienku
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Ľadové sochy na Hrebienku
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM