Peter Handzuš Správy

Lanovka do Lomnického sedla už premáva. Zatiaľ vozí len peších turistov

V lyžiarskom stredisku Tatranská Lomnica dnes dosť netradične spustili prevádzku sedačkovej lanovky do Lomnického sedla. Nie však pre lyžiarov, ale pre peších turistov. Dôvodom je fakt, že vo Vysokých Tatrách je momentálne takmer jarné počasie.

Ilustračný obrázok k článku Lanovka do Lomnického sedla už premáva. Zatiaľ vozí len peších turistov
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Minulú sezónu sa spúšťalo Lomnické sedlo pre lyžiarov 31. januára, teraz sme spustili lanovku pre peších. Je o to záujem, pretože turisti, ktorých je v stredisku dosť, si môžu pozrieť tatranskú panorámu z väčšej nadmorskej výšky,“ informovala Zuzana Fabianová z Tatry Mountain Resorts.

Toto nie príliš zimné počasie ľudí podľa nej neodrádza od návštevy Tatier, stúpol aj predaj turistických máp, keďže turisti preferujú prechádzky v horách. Lyžiarska sezóna vo Vysokých Tatrách odštartovala podľa Fabianovej veľmi dobre, bol dostatok umelého i prírodného snehu, potom však prišlo oteplenie a inverzné počasie a nebolo možné zasnežovať zjazdovky v horných úsekoch.

„Ďalšou nevýhodou je, že lyžiarske strediská vo Vysokých Tatrách sú orientované na južnú stranu, takže sa tam viac oprie slniečko a sneh sa skôr topí,“ dodala Fabianová. Lepšie sú na tom strediská orientované na sever a tie ťažia z dostatku aj prírodného snehu.

Lyžuje sa aj na 30 cm snehu

Napriek tomu sú v lyžiarskych strediskách vo Vysokých Tatrách spokojní s doterajšou návštevnosťou. „V Tatranskej Lomnici je k dispozícii šesť zjazdoviek, na Štrbskom Plese sa lyžuje na troch svahoch a v Starom Smokovci je spustená Jakubkova lúka jeden a dva,“ dodala Fabianová s tým, že všade sú podmienky na lyžovanie veľmi dobré, na svahoch je od 30 do 40 centimetrov snehu. Zatiaľ podľa nej vzhľadom na počasie nehrozí, že sa budú strediská zatvárať.

Meteorológovia hlásia ochladenie, čo by mohlo spustiť proces zasnežovania ďalších svahov. Zároveň tvrdia, že takáto teplá zima bola naposledy pred 70 rokmi.

Pomáhajú ľadové atrakcie

Zimná sezóna je zatiaľ porovnateľná s minuloročnou, stúpol počet turistov v okolí Starého Smokovca, k čomu prispel najmä ľadový Tatranský dóm. „Teraz je extrémne teplé počasie na január, ale sme optimisti, veríme, keďže sa tá pravá zima v Tatrách trošku posúva na neskôr, že nám vydržia zimné podmienky o niečo dlhšie a bude sa dať lyžovať až do mája,“ uzavrela Fabianová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM