Peter Handzuš Rôzne

Lavínová výstraha!!!

Stredisko lavínovej prevencie HZS a Oblastné stredisko HZS Západné Tatry uzavreli pre návštevníkov Žiarsku dolinu v Západných Tatrách z bezpečnostného dôvodu.

Žiarska dolina je často navštevovaná väčším množstvom turistov, lyžiarov, skialpinistov, ktorých zvýšené lavínové nebezpečenstvo môže ohroziť. Rovnaká lavínová situácia je v celom pohorí Západných Tatier, kde hlavne južne a východne orientované svahy, doliny, sú náchylné na lavíny veľkých rozmerov, ktoré sa môžu aj spontánne uvoľniť. Žiadame návštevníkov všetkých horských oblastí, aby zbytočne neriskovali a vyhýbali sa miestam so zvýšeným lavínovým nebezpečenstvom. Lavínová situácia má s pribúdajúcim snehom rastúcu tendenciu vo všetkých horských oblastiach Slovenska.

Dnes ráno v našich horách opäť takmer všade snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –18 až po –5 °C. Fúkal čerstvý až silný vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 50 km/hod., v nárazoch dosahoval silu víchricu s rýchlosťou do 90 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo od 10 do 35 cm nového snehu. Za poslednú periodu sneženia (posledné 2 dni) napadlo aj 50 cm prachového snehu, ktorý sa s tvrdým podkladom ešte nezviazal. Nový sneh je previevaný na záveterné svahy a do žľabov, kde sa formujú málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na náveterných stranách sú tvrdé dosky, na ktorých sa môže nachádzať nový prachový sneh. Rozloženie snehovej pokrývky je vplyvom vetra veľmi nerovnomerné. V žľaboch a muldách môže snehová pokrývka dosahovať výšku aj viac ako 2,5 m.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku naďalej trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Pri ďalšom snežení a silnom vetre má lavínové nebezpečenstvo stúpajúcu tendenciu. Uvoľnenie lavín môže spôsobiť už i malé dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky (samotný horolezec alebo turista so snežnicami, lyžiar počas dynamickej jazdy). V tejto situácii je možný aj výskyt malých a stredne veľkých spontánnych lavín. Podrobné informácie sú na stránkach Horskej záchrannej služby www.hzs.sk a www.laviny.sk Pri pohybe v tomto teréne je dôležité mať odporúčanú výstroj – lavínový vyhľadávač, sonda, lopata a mobil s nabitou baterkou a lokálne posúdiť stabilitu snehovej pokrývky (zosuvný blok, nórska sonda, kompresný test)! Vyznačené a otvorené lyžiarske trate sú bezpečné.

Informácie pre Poprad24 poskytlo OS HZS.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM