Marián Handzuš Rôzne

Lavínové nebezpečenstvo pretrváva

Aj po výraznom oteplení na horách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo.

Vo všetkých slovenských pohoriach trvá naďalej mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o aktuálnej situácii informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.
Snehová pokrývka je po oteplení väčšinou vlhká až mokrá. Postupne sa usádza a stabilizuje. Pri mechanickom zaťažení svahov so sklonom nad 40 stupňov hrozí zosuv lavín. „Predovšetkým na trávnatých svahoch je pravdepodobná možnosť menších spontánnych lavín a snehových úplazov,“ spresnil Kyzek s tým, že neočakáva výskyt väčších samovoľných lavín, ktoré by zasiahli údolia.
Dnes ráno bolo na horách zamračené, na mnohých miestach hmlisto s dažďom a od nadmorskej výšky 1500 m so snežením. Výrazne sa oteplilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –2 do +3 stupňov Celzia. Fúkal pomerne čerstvý až silný prevažne juhozápadný vietor s rýchlosťou do 45, v nárazoch až do 60 km/h.
Počas uplynulých 24 hodín pripadlo do 2 cm nového snehu. Horské hrebene sú vyfúkané až na trávnatý podklad. Snehová pokrývka je vo vyšších polohách nerovnomerne rozmiestnená, v žľaboch a terénnych nerovnostiach s nestabilnými snehovými doskami a návejmi. SLP HZS preto upozorňuje na zotrvanie aktuálnej tendencie lavínového nebezpečenstva.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM