Peter Handzuš Rôzne

Lekári objavili mikroepidémiu tuberkulózy vo Výbornej. Ochorenie sa potvrdilo u dvoch detí

V obci Výborná v okrese Kežmarok sa potvrdilo u viacerých detí z miestnej rómskej komunity ochorenie na tuberkulózu. Do obce dnes v tejto súvislosti pricestovali osobne pracovníci Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb z Dolného Smokovca.

Ilustračný obrázok k článku Lekári objavili mikroepidémiu tuberkulózy vo Výbornej. Ochorenie sa potvrdilo u dvoch detí
Zdroj: TASR

V Šrobárovom ústave je hospitalizovaných päť detí z Výbornej. Ochorenie na tuberkulózu sa zatiaľ potvrdilo na základe série vyšetrení u dvoch z nich, a to u trojmesačného dieťaťa a 16-ročného dievčaťa.

Rodičia odmietli vyšetrenia v zdravotníckom zariadení

Rodičom detí, ktoré mohli byť vystavené riziku nákazy, dnes ponúkli lekári ústavu priamo vo Výbornej odvoz do spomínaného zdravotníckeho zariadenia za účelom realizácie potrebných vyšetrení. Matky však túto možnosť odmietli aj napriek tomu, že mohli svoje deti pri hospitalizácii či potrebných lekárskych úkonoch sprevádzať.

Lekári, ako aj členovia miestnej rómskej komunity sa dnes zišli vo Výbornej na pôde obecného úradu. „Trocha sa to zvrtlo, bola tu taká menšia vzbura, krik. Matky nesúhlasili s hospitalizáciou svojich detí, aj keď s nimi mohli pobudnúť v ústave,“ informovala starostka Výbornej Viera Strelová s tým, že spomínané stretnutie sprevádzali veľké emócie a vášne.

Sanitky boli pripravené odviezť do Dolného Smokovca z Výbornej približne 15 detí narodených v rokoch 2010–2013. „Ponúkli sme rodičom, aby mohli byť prešetrené ich deti v našom zariadení s tým, aby nemuseli opakovane cestovať, keďže vyšetrenie pozostáva z viacerých častí. Ide napríklad o röntgenovú snímku, odbery žalúdočnej šťavy, laryngeálnych výterov či krvi. Budú sa teda musieť u nás opakovane zastaviť na jednotlivé vyšetrenia, ako aj ich zhodnotenia,“ priblížila primárka Oddelenia tuberkulózy a respiračných chorôb ústavu Martina Miškovská.

Nakoniec aj tak budú musieť na vyšetrenie prísť

Lekári dnes stihli vo Výbornej zozbierať základné anamnetické údaje od rodičov detí. „Zisťovali sme, či niekto nie je vážne chorý, následne sme sa s rodičmi dohodli na ďalšom postupe. Pošleme im písomnú pozvánku a v priebehu budúceho týždňa začneme realizovať potrebné vyšetrenia,“ doplnila primárka.

Posledný výskyt spomínaného ochorenia vo Výbornej zaznamenali lekári pred niekoľkými rokmi. „V jednom z bytových domov, kde žije rómska komunita, sa vyskytol prípad tuberkulózy, na následky ktorej zomrel jeden človek,“ poznamenala starostka obce.

Viac o TBC sa dozviete v článkoch Ohrozuje nás ešte tuberkulóza? a Tuberkulóza je na Slovensku pod kontrolou.

Lekári objavili mikroepidémiu tuberkulózy vo Výbornej. Ochorenie sa potvrdilo u
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM