Peter Handzuš Rôzne

Lekári vo výpovediach dnes prišli do práce

Lekári vo výpovediach prišli do práce aj v Poprade, Spišskej Novej Vsi a Vyšných Hágoch.

V spišskonovoveskej nemocnici dalo výpoveď celkove 15 lekárov, do dnešného dňa sa žiaden z nich nerozhodol svoju výpoveď stiahnuť. Hovorkyňa Sveta zdravia Veronika Deckerová však ubezpečila, že všetci títo lekári dnes ešte prišli do práce. Nepotvrdili sa tam teda informácie, že lekári, ktorí sú vo výpovediach, dnes nenastúpili do práce.

Podobné je to aj v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, kde ostáva vo výpovediach spolu 16 lekárov. „Nemám informácie o tom, že by sa títo lekári rozhodli dnes neprísť do práce, niekoľkých z nich som dokonca stretol," uviedol pre TASR riaditeľ ústavu Jozef Poráč. Pôvodne tam chcelo dať výpoveď 23 lekárov, 7 z nich však svoje výpovede postupne stiahli.

„Všetci lekári, ktorí dnes mali prísť do práce, prišli, aj tí, ktorí sa rozhodli dať výpoveď," priblížil situáciu v popradskej nemocnici jej riaditeľ Jozef Tekáč. Dnes tam stiahla výpoveď jedna lekárka, vo výpovednej lehote však ešte stále zostáva viac ako 30 lekárov.

V obvode Poprad je pre túto situáciu vyhlásený núdzový stav a v tejto súvislosti vydal prednosta Obvodného úradu v Poprade Milan Baran nariadenie 23 lekárom, aby 1. decembra nastúpili do práce. „Dnes o 12. hodine má riaditeľ sedenie s týmito lekármi a o 15. hodine máme sedenie bezpečnostnej rady, kde sa rozhodne, čo ďalej,“ dodal Baran. Zdravotná starostlivosť by však podľa neho mala byť v popradskej nemocnici zabezpečená.

Lekári, ktorí sú vo výpovediach, podľa informácií TASR dnes nenastúpili do práce. Pravdepodobne sa tak deje v rámci odborárskej akcie. Tieto informácie sa zatiaľ potvrdili na bratislavských Kramároch a v nemocnici na Antolskej ulici. Situáciu v ostatných nemocniciach preverujeme.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM