Peter Handzuš Rôzne

Lekári zatiaľ zmluvy nepodpisujú

V Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch si zatiaľ ani jeden lekár neprevzal dodatok k zmluve.

„Lekári, ktorí ostali vo výpovedi, ani neprišli do práce. To neskončilo, to je len začiatok, pretože v memorande chýba dodatok, aby lekári nastúpili do práce hneď na druhý deň po jeho podpísaní,“ zdôraznil riaditeľ ústavu Jozef Poráč.

Podľa neho je toto konanie minimálne neetické a nerozumie tomu, prečo lekári neprišli do práce. „Nechápem, prečo sa robia ďalšie prieky, obštrukcie, memorandum je podpísané, majú garancie, možno ešte väčšie, ako chceli, považujem to za ďalšie obštrukcie zo strany LOZ (Lekárske odborové združenie),“ konštatoval Poráč.

Národný ústav však momentálne nie je ohrozený a funguje v normálnom režime. „Viem si ale predstaviť riaditeľov, kolegov vo fakultných nemocniciach, ktorí majú ohrozenú prevádzku, že sú v nezávideniahodnej situácii,“ upozornil. Zmluvy majú vo Vyšných Hágoch pripravené, avšak aj napriek tomu ani jeden z 13 lekárov neprišiel do práce. „Ja osobne si myslím, že LOZ pokračuje v obštrukciách, ešte to neskončilo. My sme strávili víkend v práci a bez výsledku. Ak by bol záujem vrátiť sa k pacientom, tak dnes by boli všetci v robote,“ uzavrel Poráč.

Situácia v popradskej nemocnici je podobná, tu tiež 12 lekárov nové zmluvy zatiaľ nepodpísalo. „Lekári sú v práci, lebo sú v núdzovom režime, ale zmluvy zatiaľ nepodpisujú, lebo nedostali pokyn od LOZ, odmietajú zatiaľ podpísať,“ priblížil situáciu riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s., Jozef Tekáč. Nemocnica funguje v normálnom režime.

V nemocnici v Spišskej Novej Vsi momentálne stále čakajú na pokyny zo strany vlády SR, ako majú ohľadom dodatkov zmlúv postupovať. „Sme nemocnica iného typu ako štátna, my sme pod správou vyššieho územného celku, momentálne teda čakáme na to, aké budú legislatívne pravidlá na riešenie tohto problému,“ vysvetlila hovorkyňa Sveta zdravia Veronika Deckerová.

Dodatky k zmluvám teda lekárom ešte nepredkladali. Podľa Deckerovej však všetci, ktorí chceli dať výpoveď, sa na svoju pozíciu vrátili a nemocnica tak funguje ako doposiaľ. „Sledujeme dianie, sme pripravení sa riadiť podľa nariadení vlády SR a parlamentu,“ uzavrela hovorkyňa.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM