Peter Handzuš Rôzne

Lesík NATO v Tatrách

Náčelníci obrany členských krajín NATO dnes vysadia vo Vysokých Tatrách v novozaloženom "Lesíku NATO" svoje stromy, ku ktorým sa budú môcť v budúcnosti vracať.

Symbolizovať majú snahu členských krajín aliancie prispieť k obnove lesa zničeného víchricou v novembri 2006. „Vysadením stromov zároveň vznikne malý parčík ako ďalšia oddychová zóna pre občanov a návštevníkov Tatier,“ uviedol pre TASR hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Milan Vanga.
Sadenie stromčekov je jednou zo záverečných aktivít najvyššieho vojenského velenia NATO v rámci konferencie, ktorá sa pod vrcholmi Tatier uskutočňuje od piatka (17. 9.) do dnešného dňa. Predstavitelia aliancie dnes majú ešte na pláne návštevu Červeného Kláštora, kde sa vydajú po stopách lietajúceho mnícha Cypriána.
Konferencia Vojenského výboru NATO sa na Slovensku koná historicky prvýkrát. Nepochybne ju možno označiť za vojenskú udalosť roka, keďže podujatie tohto druhu sa bude na Slovensku najbližšie konať o 28 rokov. Najbližšie výjazdové stretnutie výboru sa uskutoční v septembri 2011 v španielskej Seville.
Cieľom rokovaní bolo diskutovať o najdôležitejších otázkach operácií pod vedením NATO, o vojenských aspektoch novej strategickej koncepcie aliancie, reforme veliteľskej štruktúry NATO a budovaní spôsobilostí v zdrojovo nepriaznivom prostredí.
Zahraničných hostí privítali na Slovensku aj prezident SR Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová a minister obrany Ľubomír Galko.
Najvyšší vojenský orgán Severoatlantickej aliancie – Vojenský výbor NATO je zložený z náčelníkov obrany všetkých 28 členských krajín. Ako skupina sa stretávajú najmenej trikrát do roka. Predsedu Vojenského výboru NATO volia náčelníci obrany členských krajín NATO spravidla na trojročné obdobie. Reprezentuje ich stanoviská na konsenzuálnom základe ako hlavný vojenský poradca generálneho tajomníka, Severoatlantickej rady a ďalších dôležitých súčastí v rámci NATO. Vojenský výbor predstavuje významný zdroj odborných vedomostí a skúseností, rozhoduje o vojenských postupoch, stratégiách a plánoch týkajúcich sa celej aliancie, je kľúčovým nástrojom NATO v oblasti navrhovania a prijímania rozhodnutí.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM