Peter Handzuš Správy

Lesníci spojili príjemné s užitočným. Ako dopadla súťaž pre našich zástupcov?

Na štart 15. ročníka pretekov v kosení klasickými kosami sa v Bielovodskej doline postavilo osemnásť dvojíc lesníkov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Lesníci spojili príjemné s užitočným. Ako dopadla súťaž pre našich zástupcov?
Zdroj: ŠL TANAPu

Úlohou súťažiacich bolo čo najrýchlejšie pokosiť päťdesiat metrov dlhý a štyri metre široký pás lúky. Rozhodcovia už tradične hodnotili nielen rýchlosť, ale aj kvalitu pokosu. Víťazstvo si napokon zaknihovali Poliaci pred dvojicou Ľuboš Lonský a Marián Bagaj z OZ Námestovo, Lesy SR. Tretí skončili Jozef Budzák s Jakubom Hudákom, ktorých zastrešuje Stredisko genofondu drevín a Dopravno-opravárenské stredisko Štátnych lesov TANAP-u.

Desať koscov s najlepším časom postúpilo do ďalšieho kola, v ktorom sa museli čo najšikovnejšie popasovať s 25 metrov dlhým a 1,5 metra širokým pásom lúky. Najrýchlejším bol Andrzej Staszel, ktorý na to potreboval necelú minútu, avšak po prirátaní trestných sekúnd mu to napokon stačilo len na druhé miesto. Víťazom tejto kategórie sa s výsledným časom 1:46,83 stal Marián Bugaj a tretiu priečku obsadil Andrzej Goldyniak.

Spolu s pretekmi v kosení Štátne lesy TANAP-u zorganizovali aj 11. ročník súťaže vo varení lesníckeho gulášu, v rámci ktorého sa predstavila vyše dvadsiatka súťažných tímov. Okrem prvého, druhého a tretieho miesta sa porota rozhodla udeliť mimoriadnu cenu za NAJ Špica guláš, ktorý v absolútnom hodnotení prekonal aj tie ostatné. Získalo ju Pozemkové spoločenstvo Bývalí urbarialisti obce Východná.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM