Peter Handzuš Rôzne

Letecká show pod Tatrami: Niečo z histórie Aero-moto víkendu

Aero-moto víkend začal svoju históriu písať v roku 1998, keď sa brány popradského letiska otvorili pre verejnosť poprvýkrát pod organizačnou záštitou Aeroklubu Poprad. Zrodila sa tak tradícia organizovania leteckých dní, ktorých úroveň, aj návštevnosť, rok čo rok rástla.

Ilustračný obrázok k článku Letecká show pod Tatrami: Niečo z histórie Aero-moto víkendu
Foto: Branislav Babjak / Zdroj: Dnes24.sk

Aero-moto víkend nadobudol iný rozmer v roku 2002. Poprvýkrát podtatranské letecké dni poctili svojou návštevou lietadlá a vrtuľníky Armády SR; vojenské vrtuľníky Mi-24, cvičné stíhacie lietadlá L-39 Albatros a samozrejme nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29. Návštevníci mali možnosť vidieť ich nielen v letových ukážkach, ale aj nazrieť do pilotných kabín, vyskúšať si aké to je sedieť v bojovej stíhačke, či vrtuľníku.

Akcia prekonala všetky očakávania, navštívilo ju vyše 10 000 divákov a zaradila sa tak medzi najväčšie kultúrne podujatia v regióne a najväčšie letecké dni na Slovensku.

Zahraničné lahôdky nad Popradom

Rok 2011 bol ďalším významným míľnikom v histórií Aero-moto víkendu. Na podtatranskom nebi sa predstavili svetové unikáty z letky Flying Bulls z Rakúska, historické dopravné lietadlo DC-6, svetoznáma akrobatická skupina Flying Bulls, či jeden zo zakladateľov populárnej leteckej súťaže RedBull Air Race, akrobatický pilot Peter Besenyei. V programe nechýbali lietadlá Ozbrojených síl SR a Letky Ministerstva vnútra SR.

Za celé obdobie organizovania Aero-moto víkendu sa na popradskom letisku predstavili najvýznamnejšie lietadlá a najznámejší piloti nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska, Rakúska. Aero-moto víkend sa stal neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho leta v Poprade a sezóny leteckých dní na Slovensku.

Pestrá ponuka aj na zemi

No Aero-moto víkend nie je len leteckým dňom. Nesmú na ňom chýbať ani autosalóny, predajcovia, či vystavovatelia automobilov. Každoročne svoju ponuku predstavia najvýznamnejší predajcovia automobilov z podtatranského regiónu. Popri najnovších modeloch samozrejme nesmie chýbať ani duch histórie, tradičná výstava automobilových veteránov. Aero-moto víkend je taktiež príležitosťou pre podnikateľské subjekty. Na ploche letiska môžu prezentovať svoje produkty širokej verejnosti a získavať tak potenciálnych zákazníkov i partnerov.

„Čeknite“ si aktuálne info

Za organizovaním Aero-moto víkendu stojí úsilie desiatok ľudí, členov Aeroklubu Poprad, ktorí venujú svoj voľný čas príprave a priebehu tohto podujatia. V spolupráci s partnermi sa každý rok snažia o maximálnu spokojnosť a bezpečnosť návštevníkov, čo je ich najvyššou prioritou. Bez úsilia týchto ľudí a ústretovosti partnerov, by Aero-moto víkend nepísal tento rok už svoju pätnástu kapitolu.

Aktuálne informácie o programe Aero-moto víkendu, ktorý bude na popradskom letisku 28. a 29. júna 2014, sa dozviete na stránke podujatia www.aeromotovikend.sk.

amv
72
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM