Pavol Krupka Správy

Leteckí i horskí záchranári pomáhali aj dnes. Turistka padala desať metrov

Vo Vysokých Tatrách sa dnes pri zostupe z Huncovského štítu zranila 49-ročná žena. Leteckí i horskí záchranári jej zabezpečili pomoc a transport do popradskej nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Leteckí i horskí záchranári pomáhali aj dnes. Turistka padala desať metrov
Zdroj: Dnes24.sk

„Turistka netrafila na zostupovú trasu Huncovským žľabom a v exponovanom teréne sa pravdepodobne pošmykla, padala približne 10 metrov,“ informovali horskí záchranári, ktorí turistke pomáhali spolu s leteckými záchranármi.

„Privolaný vrtuľník z Popradu spustil k zranenej turistke lekára aj záchranára na lane pomocou palubného navijaka. Žena bola pri vedomí, lekár jej ošetril skalpačné poranenie hlavy a pripravil ju na transport vrtuľníkom,“ informovala Zuzana Turočeková z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. Po ošetrení ženu zabalili do siete, po medzipristátí v Skalnatej doline ju naložili na palubu vrtuľníka a s vážnym poranením hlavy transportovali do popradskej nemocnice.

S druhou ženou, ktorá bola v šoku, ostal na mieste horský záchranár. Vrtuľník sa po nich z nemocnice vrátil do Vysokých Tatier a previezol ich do strediska VZZS ATE v Poprade.

Záchranári odporúčajú turistom vziať si prilbu aj na ľahšie horolezecké výstupy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM