Martin Sýkora Správy

Leteckí záchranári v Tatrách pomáhali po páde 48-ročnému poľskému turistovi

Leteckí záchranári z Popradu pomáhali dnes (18.10.) vo Vysokých Tatrách poľskému turistovi, ktorého videli padať z Kohútika smerom do Kotlinky pod sedlo Váha.

Ilustračný obrázok k článku Leteckí záchranári v Tatrách pomáhali po páde 48-ročnému poľskému turistovi
Zdroj: Dnes24.sk

Lekára k zranenému mužovi spustili pomocou palubného navijaka. „Išlo o 48-ročného Poliaka, ktorý sa pred pádom nachádzal v horolezeckom teréne, avšak bez potrebného výstroja – prilby, čakana, stúpacích želiez,“ informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Turista sa podľa jej ďalších slov pravdepodobne pošmykol na snehovom poli a padal dole strmým skalnato-snehovým terénom približne 250 metrov. Našli ho neďaleko Chaty pod Rysmi.

„Pádom utrpel vážny úraz hlavy, poranenie hrudníka a ďalšie odreniny po celom tele,“ uviedla hovorkyňa. Po príchode lekára bol muž pri vedomí, komunikoval, na okolnosti pádu si však nepamätal. „Leteckí záchranári ho na mieste ošetrili, rýchlo a šetrne v stabilizovanom stave vrtuľníkom previezli na centrálny príjem do popradskej nemocnice,“ uzavrela.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM