Monika Vengrínová Krimi

Leteckí záchranári z Popradu mali plné ruky práce: Pomáhali motorkárovi i turistom

Vrtuľníkovú záchrannú službu v utorok volali až k trom prípadom v Tatrách. Dopoludnia letela na pomoc zranenému motorkárovi a popoludní turistovi pri výstupe na Slavkovský štít a ďalšiemu turistovi neďaleko Kozieho štítu.

Ilustračný obrázok k článku Leteckí záchranári z Popradu mali plné ruky práce: Pomáhali motorkárovi i turistom
Zdroj: TASR

„Motocyklista po páde z motocykla na ceste medzi Štrbským Plesom a Podbanský utrpel poranenie hornej končatiny a rebier. V okolí miesta nehody však nebolo vhodné miesto na pristátie, lekára preto z kabíny vrtuľníka spustili na lane pomocou palubného navijaka,“ informovala hovorkyňa ATE Zuzana Turočeková.

V spolupráci s privolanou RZP 36-ročného českého motocyklistu ošetrili a previezli k vrtuľníku, ktorý medzičasom pristál na parkovisku na Štrbskom Plese. Po preložení na palubu vrtuľníka previezli pacienta do popradskej nemocnice.

Ďalšie hlásenia prijala Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE v Poprade prostredníctvom Horskej záchrannej služby dve výzvy na zásah z Vysokých Tatier, kde pomoc záchranárov v rovnakom čase potreboval turista počas výstupu na Slavkovský štít, aj horolezec neďaleko Kozieho štítu.

„Po štarte zo strediska Poprad sa na palubu vrtuľníka v Starom Smokovci pridal záchranár HZS. Následne vrtuľník smeroval k Slavkovskému štítu, kde k vyčerpanému turistovi spustili lekára leteckých záchranárov. Posádka vrtuľníka pokračovala ku Koziemu štítu, kde vysadila horského záchranára, ktorý horolezcovi v teréne ošetril dolnú končatinu“ uviedla Turočeková.

Oboch ich následne na to vrtuľníkom previezli do Starého Smokovca. Horolezca tam prevzala do starostlivosti ambulancia RZP. Zo Starého Smokovca sa pilot vrtuľníka vrátil pre turistu s lekárom na Slavkovskom štíte. Pacienta naviazaného v sedačke spolu s lekárom previezli do Starého Smokovca, počas medzipristátia ho preložili na palubu vrtuľníka a previezli do Nemocnice Poprad.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM