Peter Handzuš Rôzne

Letisko Poprad potrebuje novú odletovú halu. Stáť by mala 2,8 milióna €

Letisko Poprad–Tatry plánuje výstavbu novej odletovej haly. Podľa predpokladov by mala stáť 2,8 milióna eur a financovaná má byť zo štátneho rozpočtu formou dotácie. Na jej výstavbu už popradské letisko vypísalo verejnú súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Letisko Poprad potrebuje novú odletovú halu. Stáť by mala 2,8 milióna €
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Súčasná odletová hala nemá dostatočnú okamžitú kapacitu na pohodlné vybavenie lietadiel s kapacitou 180 a viac cestujúcich,“ odôvodnil potrebu novej odletovej haly Jozef Kuper z Letiska Poprad-Tatry. Terajšia hala bola podľa jeho slov pôvodne určená pre lietadlá s kapacitou 50 až 70 cestujúcich.

„Nespĺňa ani aktuálne európske štandardy zaužívané v leteckej doprave a tiež požiadavky colných, pasových a bezpečnostných orgánov vyplývajúce z medzinárodných predpisov,“ dodal Kuper. V súčasnosti tak neumožňuje vybavovať odlety do schengenských a neschengenských krajín. Nová hala by mala fyzicky oddeliť ich vybavovanie a umožniť súbežné vybavovanie dvoch dopravných lietadiel.

Letisko má potenciál rastu

Majiteľom popradského letiska je z 97,61 % ministerstvo dopravy. To výstavbu novej odletovej haly považuje za primerané opatrenie. „Letiskové terminály nie sú investíciami krátkodobého charakteru,“ podotkol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Región Tatier je podľa neho zaujímavý pre zahraničnú klientelu. „Má veľký potenciál rastu v stredno a dlhodobom horizonte,“ doplnil Kóňa.

Letisko v Poprade vybavilo v minulom roku 30.755 cestujúcich. Znamenalo to nárast o 25 % v porovnaní s rokom 2011. Stále to však predstavuje len približne polovicu počtu vybavených cestujúcich z niektorých predošlých rokov. Napríklad v roku 2007 prešlo bránami letiska 60.176 cestujúcich a v roku 2008 to bolo 58.154 ľudí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM