Správy

Letisko Poprad-Tatry sa stalo dejiskom experimentu: Počas celého leta s napätím čakali výsledky

Popradské letisko sa spojilo s vedecko-výskumným tímom z Jesseniovej lekárskej fakulty (JLF) v Martine.

Ilustračný obrázok k článku Letisko Poprad-Tatry sa stalo dejiskom experimentu: Počas celého leta s napätím čakali výsledky
Zdroj: Facebook.com/Poprad-Tatry International Airport

Na začiatku letnej sezóny sa letisko zapojilo do spolupráce s vedecko-výskumným tímom z Jesseniovej lekárskej fakulty (JLF) v Martine Univerzity Komenského (UK), s cieľom zavedenia detekcie nového koronavírusu SARS-CoV-2 zo slín vrátane odlíšenia mutácií u cestujúcich prilietajúcich z rôznych krajín. Informuje manažér IT a marketingu letiska Martin Švidroň.

Na letisku Poprad-Tatry nebol v rámci experimentálneho testovania na ochorenie COVID-19 u cestujúcich počas tohtoročnej sezóny 2021 zaznamenaný žiaden prípad ochorenia COVID-19.

Počas letnej sezóny boli na dobrovoľnej báze pravidelne testovaní cestujúci z Veľkej Británie a z Bulharska, pričom z Veľkej Británie bola podľa Švidroňa už koncom júna hlásená zhoršujúca sa situácia so šírením ochorenia COVID-19 v populácii a z Bulharska začiatkom augusta.

Cenné dáta

Letisko Poprad-Tatry tak získalo okrem pomoci vedeckému tímu pri vývoji novej formy testov aj cenné dáta, keď sme mohli verifikovať bezpečnosť prísnych protipandemických opatrení nastavených v leteckej doprave, vzhľadom na prenos nového koronavírusu SARS-CoV-2. Okrem cestujúcich sa pravidelne testovali aj zamestnanci letiska. Všetky experimentálne získané výsledky boli súčasne konfirmované v Laboratóriu na diagnostiku COVID v Ústave mikrobiológie a imunológie JLF v Martine“ dodáva Švidroň.

Podľa riaditeľa letiska Petra Dujavu s napätím na pravidelnej báze počas celej letnej sezóny očakávali výsledky.

Bezpečná doprava?

Dnes môžeme konštatovať, že vo vzorkách odobratých vedeckým tímom boli všetci cestujúci testovaní s negatívnym výsledkom na ochorenie COVID-19. Aspoň na našom príklade a dátach sa ukazuje, že prísne kritériá zavedené na letiskách, pri vstupe na palubu lietadla, ale aj pri pristátí, sú pri striktnom dodržiavaní efektívne a účinné,“ skonštatoval Dujava.

Experimentálne testovanie zo slín prebiehalo so snahou o urýchlenie celého procesu na dobrovoľnej báze a bezplatne v exteriéri letiska. Cieľom štúdie je zavedenie neinvazívneho odberu vzoriek, zrýchlenie procesu a pripravenie podkladov pre úspešnú implementáciu metodiky do praxe.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM