Peter Handzuš Správy

Letisko v Poprade čaká rekonštrukcia. Postaviť by mali novú odletovú halu

Na popradskom letisku by mali v budúcom roku vybudovať novú odletovú halu. V súčasnosti nie je možné na letisku vybavovať naraz lietadlá zo schengenského a neschengenského priestoru. Nová odletová hala bude spĺňať schengenské kritéria v plnom rozsahu a zvýši sa komfort pre cestujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Letisko v Poprade čaká rekonštrukcia. Postaviť by mali novú odletovú halu
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„V súčasnosti sa pripravuje projektová dokumentácia pre stavebné povolenie, bolo už vydané územné rozhodnutie, predpokladáme, že výstavba sa začne na jar budúceho roka,“ priblížila riaditeľka Letiska Poprad – Tatry Ivana Herkeľová.

Náklady sú predbežne stanovené na 2,835 milióna eur a finančné prostriedky letisko získalo zo štátneho rozpočtu prostredníctvom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. „Máme odsúhlasené celkovo tri milióny eur, zvyšok finančných prostriedkov pôjde na vybudovanie čističky odpadových vôd,“ doplnila Herkeľová. V rámci projektu sa postaví nová odletová hala, spolu s parkoviskom a vybavovacou plochou pred odletovou halou.

„Zvýši sa okamžitá vybavovacia kapacita, pripravujú sa dve samostatné haly, a to pre pasažierov zo schengenského a neschengenského priestoru, čo terajšia hala neumožňuje, pretože nie sme schopní súbežne vybaviť dve lietadlá. V oboch nových halách bude možné vybaviť 200 a 200 cestujúcich,“ zdôraznila riaditeľka. Podľa nej bude nová odletová hala spĺňať schengenské kritéria v plnom rozsahu a zároveň sa zvýši komfort pre cestujúcu verejnosť.

Predpokladaný termín ukončenia výstavby je záver roku 2013. Paralelne s výstavbou haly sa bude budovať aj čistička odpadových vôd, ktorá by mala byť zrealizovaná taktiež do konca budúceho roka. „Pokiaľ nedôjde k nejakému oddialeniu alebo zdržaniu, tak veríme, že sa to podarí v tomto termíne zrealizovať,“ uzavrela Herkeľová.

Počas uplynulej letnej sezóny zaznamenali na popradskom letisku 82-% zvýšenie počtu prepravených osôb charterovými letmi. Celkovo sa tu od júna do septembra uskutočnilo 126 pohybov lietadiel, na ktorých bolo prepravených viac ako 16.700 cestujúcich. Za prvých deväť mesiacov prešlo cez Letisko Poprad – Tatry takmer 29.000 návštev­níkov, čo je viac, ako za celý rok 2011.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM