Aktualizované Správy

Letíte na dovolenku a nemáte test na covid? V Poprade a Košiciach na letisku nepochodíte

Pred odletom na dovolenku sa musíte preukázať očkovaním alebo negatívnym testom. Na ktorých slovenských letiskách sa stihnete otestovať pred nástupom do lietadla?

Ilustračný obrázok k článku Letíte na dovolenku a nemáte test na covid? V Poprade a Košiciach na letisku nepochodíte
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Ak sa chystáte na dovolenku lietadlom a nie ste zaočkovaní a neprekonali ste koronavírus, v mnohých prípadoch vás na palubu lietadla bez negatívneho antigénového či PCR testu nepustia.

Túto podmienku na vstup do krajiny má totiž väčšina dovolenkových destinácií.

Na viacerých európskych letiskách majú cestujúci k dispozícii odberové miesta na testovanie priamo v priestoroch letiska, aby sa mohli otestovať ešte pred odletom alebo po prílete do danej krajiny. Zisťovali sme, či takúto možnosť ponúka aj letisko v Bratislave, Košiciach a Poprade.

Stihnete to pred odletom

Ak odlietate z bratislavského letiska máte šťastie. Od 2. júla je priamo pred budovou terminálu letiska k dispozícii odberové miesto. Cestujúci majú možnosť otestovať sa antigénovým alebo PCR testom bezprostredne pred odletom alebo po prílete, s potvrdením v anglickom a slovenskom jazyku.

„Cestujúci tak môžu testovanie absolvovať komfortne priamo na mieste. Testovanie je samozrejme dostupné aj širokej verejnosti,“ informoval Dnes24 hovorca Letiska M. R. Štefánika Matúš Hrabovský.

Odberové miesto bude otvorené každý deň v čase od 7.00 do 19.00 hod., prestávka bude v čase od 12.00 – 13.30 hod. Objednať sa bude možné priamo na mieste v závislosti od aktuálnej vyťaženosti.

Formy testovania a ceny:

  • antigénové vyšetrenie COVID19 – so štandardným doručením výsledku do 30 minút od odberu, cena 25 eur.
  • PCR vyšetrenie formou výteru – so štandardným doručením výsledku do 24 hodín od vykonania odberu, cena 60 eur.
  • PCR vyšetrenie formou kloktania a zo slín– so štandardným doručením výsledku do 24 hodín od vykonania odberu, cena 69 eur.
  • zrýchlené PCR vyšetrenie formou výter/kloktani­e/sliny – so štandardným doručením výsledku do 6 hodín od odberu, odber vzorky najneskôr o 14.00 hod. daného dňa, cena 89 eur.

Na východe nepochodíte

Ak odlietate z letísk na východnom Slovensku, otestovať sa musíte niekde inde. Letisko Košice testovanie pre cestujúcich priamo na letisku aktuálne neponúka. Na otázku, či odberové miesto po vzore bratislavského letiska plánujú zriadiť, nám hovorkyňa prisľúbila odpovedať na budúci týždeň.

Ani letisko v Poprade na ochorenie COVID-19 netestuje a cestujúci si test musí vybaviť vopred. „Tak ako všade sú potrebné testy, alebo vakcína alebo prekonaný covid. Pri návrate sa musia ľudia riadiť cestovateľským semaforom a podľa toho sa nastavuje karanténa," uvádza oficiálny web Letiska Poprad-Tatry. Z Popradu sa momentálne lieta len dvakrát do týždňa (utorok a piatok), chartrovými letmi do Bulharska.

Foto: ilustračné

Pravidlá cestovania počas pandémie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM