Peter Handzuš Kultúra

Letná čitáreň pomaly končí. Posledná prednáška bude venovaná aj kláštorom na Spiši

Posledná prednáška v rámci Letnej čitárne v Podtatranskom múzeu v Poprade bude v stredu 21. augusta venovaná christianizácii nášho územia a kláštorom na Spiši.

Ilustračný obrázok k článku Letná čitáreň pomaly končí. Posledná prednáška bude venovaná aj kláštorom na Spiši
Zdroj: TASR

„Prednáška približuje kresťanstvo v integračnom procese Európy, jeho počiatky na našom území a postupné prenikanie i do severných oblastí, konkrétne na Spiš. Prednášajúcim bude Michal Slivka z Katedry archeológie Univerzity Komenského v Bratislave,“ informovala riaditeľka Podtatranského múzea Magdaléna Bekessová.

Christianizačný proces v uvedenej oblasti dokumentujú písomné doklady, jazykovedné, ako aj archeologické. Hmotným dokladom je sakrálna architektúra, pričom cieľom je predstaviť jej typy i symbolicko-funkčnú náplň a tiež christianizačnú sieť, ktorú tvorila predovšetkým komunita Benediktínov.

„Prednáška začne o 20. hodine v átriu a bude spojená s obrazovou prezentáciou a následnou diskusiou,“ doplnila Bekessová. Letná čitáreň je otvorená v priestoroch átria počas celých prázdnin v stredu od 15. do 19. hodiny a vždy ju dopĺňa nejaká prednáška. „V prípade nepriaznivého počasia budeme naše služby poskytovať v priestoroch študovne muzeálnej knižnice,“ uzavrela riaditeľka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM