Peter Handzuš Rôzne

Letná sezóna začala aj vo Vysokých Tatrách: Záchranári radia, na čo nemajú turisti zabúdať

V pondelok 15.06.2015 sa skončením sezónnej uzávery turisticky značených chodníkov v Tatranskom národnom parku, ktorá trvala od 1.novembra, oficiálne začala letná turistická sezóna a potrvá až do konca októbra.

Ilustračný obrázok k článku Letná sezóna začala aj vo Vysokých Tatrách: Záchranári radia, na čo nemajú turisti zabúdať
Zdroj: TASR

Na horách posledné dni vládlo už letné počasie, čo malo veľký vplyv aj na vývoj podmienok. Všetky TZCH sú momentálne schodné, treba však brať ohľad na to, že vo vyšších polohách, najmä na severne orientovaných svahoch sa ešte nachádzajú zvyšky starého, sfirnovatelého snehu. Ten môže byť hlavne v ranných hodinách tvrdý a počas prechádzania takýmito miestami hrozí turistom veľké nebezpečenstvo pádu následkom pošmyknutia.

„Preto apelujeme na turistov, aby týmito snehovými poliami prechádzali s maximálnou opatrnosťou, nešmýkali sa po nich, snažili sa prechádzať po vychodenom chodníku a mali so sebou paličky, poprípade čakan. Ak je to možné a hlavne bezpečné, je najlepšie takéto miesta obísť. Počas leta sú veľmi nebezpečné aj búrky, ktoré sa vyskytujú hlavne počas poludnia. Z tohto dôvodu odporúčame turistom vyraziť na túru v skorých ranných hodinách, aby sa prípadnej búrke vyhli alebo keď ich aj búrka zastihne, boli už na zostupe,“ informujú na svojom webe horskí záchranári.

Horská záchranná služba ďalej odporúča turistom prispôsobiť túru svojim fyzickým možnostiam a zdravotnému stavu, nepreceňovať svoje sily, vziať si so sebou dostatočné množstvo tekutín, niečo na rýchle doplnenie energie počas túry, teplé a nepremokavé oblečenie, vhodnú obuv a nabitý mobilný telefón, ktorým v prípade potreby môžu kontaktovať Horkú záchrannú službu na tiesňovom čísle „18300“.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM