Peter Handzuš Rôzne

Letná turistická sezóna sa rozbieha. Cítia to aj na Téryho chate

Vo Vysokých Tatrách sa už naplno rozbehla letná turistická sezóna a na turistických chodníkoch je vidieť zvýšený pohyb turistov. Jednou z najnavštevovanejších je Téryho chata, ktorá je zároveň najvyššie položenou a s celoročnou prevádzkou.

Ilustračný obrázok k článku Letná turistická sezóna sa rozbieha. Cítia to aj na Téryho chate
Zdroj: TASR

„Nachádzame sa vo výške 2015 metrov nad morom, od chaty je vidieť druhý najvyšší štít Tatier, Lomnický štít, okrem toho je tu aj päť Spišských plies a ďalšie štíty, neďaleko odtiaľto sa nachádza aj najvyššie položené pleso v Tatrách, Modré pliesko, ktoré je pod Sedielkom,“ priblížil zástupca chatára na Téryho chate Stanislav Kútnik, ktorý pochádza z Oravy. Od Téryho chaty môžu ísť turisti ďalej turistickou trasou cez Priečne sedlo na Zbojnícku chatu alebo cez Sedielko do Javorovej doliny.

Denne tu počas leta prichádzajú stovky turistov, najviac je ich zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Nemecka, ale aj z exotickejších krajín sveta. „Chodia k nám ľudia z celého sveta, z Ameriky, Ázie, Austrálie. Našli nás možno aj vďaka tomu, že patríme medzi najnavštevovanejšie tatranské chaty,“ doplnil Kútnik.

Solárne panely na nezaplatenie

Ľudia pracujúci na chate si veľmi pochvaľujú solárne panely, ktoré na chate nainštalovali pred niekoľkými rokmi. „Veľmi nám pomohli, máme tu energiu, ktorú potrebujeme na osvetlenie, chladničky, mrazničky, v podstate na všetko,“ dodal Kútnik, ktorý na Téryho chate pracuje už asi 12 rokov.

Podľa neho je táto práca veľmi náročná, ale zaujímavá a momentálne by ju nevymenil za žiadnu inú. Téryho chata je otvorená celoročne, v lete je tu práca náročná, pretože sem zavíta veľké množstvo ľudí. „V lete vstávame už o 6. hodine ráno a spať chodíme neskoro večer. V zime je to zase náročné hlavne pre prístup a nosenie. Často sem chodíme po pás v snehu, vo fujavici a niekedy odpratávame sneh aj tri hodiny denne,“ pokračoval Kútnik.

Zásobovanie je na nosičoch

Na chate by sa nezaobišli bez horských nosičov, ktorí do výšky 2015 metrov nad morom nosia tovar. Jedným z nich je aj Vladimír Hyžnaj, pre ktorého je táto práca koníčkom, tréningom a zároveň relaxom na telo i dušu.

„V lete nosíme 70 až 80 kilogramov, v zime podľa podmienok od 35 až do 40 kilogramov. Nosíme hlavne bežné potraviny, pivo, dnes sa išlo veľmi dobre, priniesol som chlieb, borovičku,“ vymenoval Hyžnaj, ktorý sa po donáške najviac teší na kúpeľ v jednom zo Spišských plies. Nosičom je viac ako jeden a pol roka.

Téryho chata sa nachádza v Malej Studenej doline, najľahší prístup k nej vedie zo Starého Smokovca, cez Obrovský vodopád a Zamkovského chatu. Náročnejší výstup je zo severnej strany, z Tatranskej Javoriny cez Javorovú dolinu a Sedielko. Vlastníkmi chaty sú Klub slovenských turistov a Slovenský horolezecký spolok James. Téryho chatu dal postaviť v roku 1899 Uhorský karpatský spolok na základe osobnej iniciatívy Edmunda Téryho, momentálne je tu chatárom Miroslav Jílek.

Letná turistická sezóna sa rozbieha. Cítia to aj na Téryho chate
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM