Kultúra

Letné kino na Kežmarskom hrade: Dvojtýždňový maratón filmov spestria aj návštevy filmových tvorcov

V Kežmarku po deviatykrát odštartoval filmový maratón pod holým nebom. Letné kino na hradnom nádvorí ponúka 12 filmových večerov i návštevy filmových tvorcov.

Ilustračný obrázok k článku Letné kino na Kežmarskom hrade: Dvojtýždňový maratón filmov spestria aj návštevy filmových tvorcov
Zdroj: TASR

Letný filmový festival začal v pondelok 5. augusta premietaním filmu Bohemian Rhapsody a pokračovať bude až do 16. augusta. Diváci sa môžu tešiť na filmové hity zahraničnej i domácej produkcie, ale aj na tri návštevy filmových tvorcov. Informoval o tom Boris Švirloch z tamojšieho filmového klubu Iskra.

Divákov čaká premiéra nového slovenského komediálneho letného hitu Loli paradička, ktorý v utorok 6. augusta na nádvorí Kežmarského hradu uvedú režisér a scenárista Richard Staviarsky, strihač Juraj Staviarsky a herečka Kamila Mitrášová. Ďalšiu návštevu má letné kino na programe na budúci týždeň v stredu 14. augusta. Svoj tretí dobrodružný dokument z cesty po rôznych kontinentoch prostredníctvom „žltého cirkusu“, s názvom Trabantom tam a zase späť, divákom predstavia jeho protagonisti a cestovatelia Marek Slobodník a Marek Duranský.

„Vyvrcholením tohtoročného letného kina bude 16. augusta premietanie hraného filmu Sýkorka z roku 1989, ktorý sa pred vyše 30 rokmi nakrúcal v Kežmarku. Lyrický príbeh z obdobia nástupu fašizmu o veľkom priateľstve dvoch detí príde osobne uviesť režisér Pavel Gejdoš, ale určite sa na projekcii objaví i viacero Kežmarčanov, ktorí si na jeho nakrúcanie pamätajú, či si v ňom dokonca zahrali,“ upozornil Švirloch. Film Sýkorka uvedú pri príležitosti 30. výročia jeho vzniku, ale aj v rámci osláv 750. výročia udelenia mestských práv Kežmarku.

Letné kino na hradnom nádvorí odštartuje diváckym megahitom Bohemian Rhapsody, diváci uvidia i ďalšiu úspešnú hudobnú snímku Zrodila sa hviezda či pokračovanie filmového muzikálu Mamma Mia! Here We Go Again. „Tí, ktorí sa v kine radi zabávajú, sa môžu tešiť na americký remake obľúbenej francúzskej komédie Nedotknuteľní, komédiu o štyroch celoživotných priateľkách, vášnivých čitateľkách kníh Dámsky klub alebo bláznivú francúzsku komédiu Daddy Cool,“ vymenoval Švirloch s tým, že fanúšikom domácej kinematografie by nemal ujsť ani mysteriózny triler Trhlina, nakrútený podľa rovnomenného knižného bestselleru Jozefa Kariku či ďalšia filmová adaptácia úspešného románu Sklenená izba.

Prvýkrát sa do programu kina na hradnom nádvorí dostal aj animovaný film pre deti, ale aj pre ich rodičov – Ako si vycvičiť draka 3. „I tento rok budú pred celovečernými filmami uvedené krátke snímky mladých talentovaných autorov. Prekvapením počas posledného večera budú historické zábery z ‚rodinných archívov‘, na ktorých diváci uvidia Kežmarok v rôznych obdobiach 20. storočia,“ doplnil Švirloch. Začiatok premietaní bude vždy o 21.00 hodine.

Program Letného kina

Utorok 6. augusta
LOLI PARADIČKA
Film uvedú režisér a scenárista Richard Staviarsky, strihač Juraj Staviarsky a herečka Kamila Mitrášová
Romantická komédia o láske dvoch „nešťastníkov“ z východného Slovenska. Smiešno-smutný príbeh o nádeji a trpkosti života.
Romantická komédia, Slovensko, 2019

Streda 7. augusta
NEDOTKNUTEĽNÍ
Ani jeden z nich nemá budúcnosť aj napriek tomu, že iba ťažko si je predstaviť rozdielnejšiu dvojicu. Americký remake úspešnej a obľúbenej francúzskej komédie.
Komédia/dráma, USA, 2019

Štvrtok 8. augusta
TRHLINA
Mysteriózny triler o jednej z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľnom miznutí ľudí v pohorí Tribeč. Nakrútený podľa rovnomenného knižného bestselleru Jozefa Kariku.
Horor/triler, Slovensko, 2019

Piatok 9. augusta
ZRODILA SA HVIEZDA
V novom spracovaní romantickej drámy sa predstavia Bradley Cooper a spevácka pophviezda Lady Gaga. Kým pre Coopera ide o režisérsky debut, pre Lady Gaga o jej prvú hlavnú rolu.
Dráma/hudobný, USA, 2018

Sobota 10. augusta
AKO SI VYCVIČIŤ DRAKA 3
Mladý Viking Štikút a drak Bezzubý sa vracajú v pokračovaní úspešnej série. Spoločne hľadajú Skrytý svet, jedinú nádej na záchranu ľudsko-dračieho spoločenstva.
Animovaný/dobro­družný, USA

Nedeľa 11. augusta
SKLENENÁ IZBA
Film nakrútený podľa slávneho rovnomenného románu, inšpirovaného dramatickými udalosťami 20. storočia i zrodom ikonického architektonického skvostu – vily Tugendhat.
Dráma, Česko/Slovensko, 2019

Pondelok 12. augusta
DADDY COOL
Daddy Cool, slávny hit Boney M, dal názov bláznivej komédii o štyridsiatnikovi, ktorý si doma založí materskú škôlku a vedie ju hlavne veľmi svojsky.
Komédia, Francúzsko, 2017

Utorok 13. augusta
DÁMSKY KLUB
Štyri celoživotné priateľky sú vášnivé čitateľky kníh. Pravidelne sa každý mesiac stretávajú vo svojom knižnom klube, kde diskutujú nielen o literatúre.
Komédia, USA, 2018

Streda 14. augusta – filmový klub
TRABANTOM TAM A ZASE SPÄŤ
Film uvedú jeho protagonisti a cestovatelia Marek Slobodník a Marek Duranský
Žltá výprava sa vracia domov! Končí sa posledná veľká cesta naprieč kontinentmi. V tíme tentoraz neuvidíte ženu a putovanie naberá na obrátkach. Žltý cirkus ide z Indie až domov.
Dokument, Česko, 2019

Štvrtok 15. augusta
MAMMA MIA! HERE WE GO AGAIN
Najväčšia letná filmová párty je späť. A s ňou aj nákazlivá nálada rozprávkového ostrova Kalokairi, nesmrteľná ABBA a herci, ktorí si s chuťou zopakovali veľkolepú grécku jazdu.
Hudobná komédia, USA, 2018

Piatok 16. augusta – filmový klub
SÝKORKA
Film uvedie režisér Pavel Gejdoš
Lyrický príbeh z obdobia nástupu fašizmu o veľkom priateľstve dvoch detí, dcéry českého kníhtlačiara Danky a citlivého židovského chlapca Tea. Film bol nakrúcaný v Kežmarku.
Rodinná dráma, Československo, 1989

foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Kežmarok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM