Monika Vengrínová Kultúra

Leto v Tatrách bude stáť za to: Na čo všetko sa môžeme počas troch mesiacov tešiť?

Veľká novinka - letné kino, jeden z najlepších speváckych zborov na svete, či skupiny ako Banjo Band Ivana Mládka alebo Vesláci. To je len zlomok toho, čo ponúkne Tatranské kultúrne leto tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Leto v Tatrách bude stáť za to: Na čo všetko sa môžeme počas troch mesiacov tešiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Letná sezóna vo Vysokých Tatrách odštartuje už 13.júna slávnostným pokrstením nového pódia v Kúpeľoch Nový Smokovec. To bude miestom diania zhruba polovice kultúrneho programu v rámci Tatranského kultúrneho leta. Pokrstiť ho príde známy český spevák Ivan Mládek, ktorý tu so svojou skupinou Banjo Band odohrá aj prvý letný tatranský koncert a to o 20.00 hodine.

Slávnostné otvorenie letnej sezóny bude pokračovať aj na druhý deň, 14.júna, Tatranským juniálesom, kedy prídu skupiny Ščamba, Aya a skupina Lojzo. Ďalším významným a zaujímavým programom bude už 19.júna zraz historických motocyklov Jawa ČZ. Približne tridsiatka motocyklistov začne v Nitre a skončí v Novom Smokovci, kde ich bude sprevádzať aj koncert.

Jeden z najlepších zborov na svete

„3.júla o 17.00 hodine sa v altánku v parku v Tatranskej Lomnici bude konať tradičný festival mládežníckych orchestrov a zborov, v rámci ktorého sa predstaví i zbor z Filipín, ktorý patrí k najlepším na svete a má za sebou turné v štyridsiatich krajinách sveta na všetkých kontinentoch,“ vysvetlil Ján Bendík, vedúci oddelenia kultúry a športu vo Vysokých Tatrách.

Po dvoch rokoch sa tiež v Novom Smokovci uskutoční otvárací ceremoniál k Národnému výstupu na Kriváň, a to 14.augusta o 17.30. Približne šesťdesiatka historických vozidiel zo šiestich až ôsmich európskych krajín sa 21.augusta o 10.30 hodine stretne v Tatranskej Lomnici v rámci tradičnej, veľmi navštevovanej akcie pod názvom Tatranská promenáda.

Veslári, Hrdza i letná dražba

Tatranské kultúrne leto ukončí koncert špičkového hosťa, ktorého meno organizátori zatiaľ neprezradili. Súčasťou ukončenia sezóny bude v tento deň, 30.augusta, aj charitatívne populárne podujatie – Tatranská letná dražba.

V rámci 37 vystúpení, ktoré si Tatranci pre turistov i domácich toto leto pripravili, sa napríklad predstaví i špičková country kapela Veslári, či folkrocková kapela Hrdza. „Žánrová pestrosť bude skutočne rôznorodá. Držíme sa toho, že nikdy neopakujeme tých istých účinkujúcich, ktorých sme mali v minulom roku. Toto leto tu budeme mať hostí zo šiestich krajín, a to, okrem spomínaných exotických Filipín i z Talianska, Ruska, Maďarska, Poľska a z Českej republiky,“ prezradil Bendík.

Novinka – letné kino

Veľkou novinkou tento rok bude letné kino, v rámci ktorého sa budú premietať filmy na veľkom plátne 3×2 metre, a to štyri predstavenia v Novom Smokovci na novom pódiu, kde sa bude premietať každý augustový piatok o 20.00 hodine a štyri v priestore Relax parku Jazierko v Tatranskej Lomnici. Tu sa bude premietať takisto v auguste, každú sobotu o 20.00 hodine.

„Na chod Tatranského kultúrneho leta tento rok prispeje sumou približne 13 tisíc eur Oblastná organizácia CR Vysoké Tatry. Tento vklad nám umožnil zvýšiť počet podujatí a tiež ich umeleckú hodnotu,“ dodal vedúci kultúrneho oddelenia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM