Peter Handzuš Rôzne

Leto v Tatrách oživí kultúra a šport. Nebudú chýbať pobytové balíky

Turistov by počas nadchádzajúcej letnej sezóny mali lákať do Tatier predovšetkým cenovo výhodné pobytové balíky, ktorých súčasťou je aj doprava na električke a zubačke. Tešiť sa však môžu aj na športové a kultúrne podujatia, hudobné festivaly či anim

Vysoké Tatry patria k najnavštevo­vanejším destináciám v rámci Slovenska, počas leta sa ich rozhodne navštíviť viac ako milión ľudí. Projekt TATRY Card, ktorého spustenie je naplánované na 15. júna, je spôsob, ako ukázať návštevníkom to naj vo Vysokých Tatrách a zároveň ich presvedčiť, aby ostali dlhšie ako len pár dní. Vďaka tejto karte, ktorú získajú hostia bezplatne na recepcii ubytovacieho zariadenia, je dovolenka cenovo výhodnejšia, hostia môžu získať zľavy až do výšky 50 percent v akvaparkoch, na lanovkách, v reštauráciách, na rôznych atrakciách, vo wellness centrách a pod.

„Cieľom pobytových balíkov s TATRY Card je prilákať čo najviac návštevníkov do regiónu Vysoké Tatry a ukázať im čo najviac a to najlepšie. Chceli by sme predĺžiť priemernú dĺžku pobytu, ktorá je momentálne 3,5 dňa,“ povedala výkonná riaditeľka oblastnej organizácie Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Od leta bude slúžiť zároveň aj ako cestovný lístok na električku a zubačku v rámci celých Vysokých Tatier a hostia vďaka nej budú môcť počas svojho pobytu bezplatne cestovať. Veľkým benefitom podľa Maťašovskej je aj fakt, že s každou vydanou kartou sa priamo prispieva k ochrane životného prostredia v národnom parku, keďže dovolenkári takto svoje autá či autobusy vymenia za ekologickú dopravu po Tatrách električkami.

Okrem toho pri zakúpení dvoch rôznych spiatočných lístkov na lanovky získajú návštevníci bezplatný lístok na lanovku do Lomnického sedla.

Turistov toto leto privíta aj vynovená Chata pod Rysmi, najvyššie položená chata prešla rekonštrukciou a prebiehajú už len posledné dokončovacie práce. „Pobyt vo Vysokých Tatrách chceme spríjemniť turistom aj pri vysokohorskej turistike. Mesto Vysoké Tatry intenzívne pracuje aj na odstraňovaní vyschnutých stromov okolo značkovaných turistických chodníkov,“ dodal primátor mesta Ján Mokoš.

Počas letnej sezóny si obyvatelia spolu s návštevníkmi pripomenú aj tri významné výročia, ktoré sú úzko späté s cestovným ruchom. „Všetky výročia sú spojené s najvyššie položenou osadou vo Vysokých Tatrách, Štrbským Plesom. V mesiaci august si pripomenieme 100. výročie predĺženia Tatranskej elektrickej električky z Tatranskej Polianky na Štrbské Pleso, 140. výročie založenia osady Štrbské Pleso Jozefom Szentiványm a 100. výročie organizovaného lyžovania,“ konkretizoval starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Ani tento rok nebudú chýbať podujatia ako napr. Medvedie dni na Hrebienku, Štrbská športová smršť, Svište na Plese či gastronomická šou Podbanský prdkáč a Guláš Cup na Štrbskom Plese.

Už tradične patrí k najväčším atrakciám Tatier rekreačná a vysokohorská turistika. Výdatnú pomoc zohrávajú v Tatrách lanovky, ktoré aj menej zdatným umožnia dostať sa bez námahy až do výšky viac ako 2000 metrov nad morom. Najvyššie sa lanovkou dá dostať na Lomnický štít a k najobľúbenejším patrí kabínková lanovka z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso a pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok.

Pokračuje aj projekt Tatranská divočina, vďaka ktorému najmenší spoznávajú zábavnou formou naše veľhory. „Hlavní hrdinovia príbehov, ktorými sú svišť, medveď, kamzík a orol, sa už teraz tešia ako malým objaviteľom porozprávajú nové príbehy a zatiahnu ich do tajov Vysokých Tatier v lokalitách Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso,“ doplnila Maťašovská.

OOCR Región Vysoké Tatry ponúka možnosti, ako tráviť dovolenku aj pre tých, ktorí uprednostňujú vodu pred horami. Najekologickejší akvapark na svete AquaCity Poprad pripravil pre svojich návštevníkov bohatý celodenný animačný program počas dvojmesačných letných prázdnin. Vyvrcholením leta bude hudobný festival DOHODA.

Viac o otvorení letnej sezóny nájdete [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.135950]TU![­/link] O problémoch s medveďmi v Tatrách sa dočítate [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.135954]TU![­/link]

Poprad24/tasr Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM