Peter Handzuš Hokej

LEV ma podpísaných 14 hráčov

Vedenie HC LEV zverejnilo prvých 14 hráčov, ktorých kariéra bude v budúcom ročníku spojená s nováčikom Kontinentálnej hokejovej ligy, základ tvoria českí a slovenskí hráči.

Prehliadku akvizícií podtatranského klubu začneme členom širšieho českého reprezentačného výberu, z Liberca prichádza obranca **Jiří Hunkes******. Dvadsaťšesť ročný „Hunky“ strávil okrem jednej sezóny celú svoju seniorskú kariéru v najvyššej českej súťaži a ostatné štyri sezóny patril tento rodák z Brna k oporám „Bílých Tygrů“.

Jedným z dvoch prichádzajúcich hráčov s pôvodom mimo bývalého Československa je urastený kanadský tvrďas Doug O'Brien so skúsenosťami z NHL. HC LEV je po sezóne vo Fínsku a dvoch ročníkoch v českej extralige jeho treťou zastávkou v Európe a vedenie tímu si môže od tohto dvadsaťsedem ročného beka sľubovať aj podporu útočnej hry.

Najskúsenejším a najznámejším slovenským obrancom, ktorý bude v budúcej sezóne obliekať dres HC LEV je 153-násobný reprezentant Martin Štrbák. S kompletnou zbierkou kovov z majstrovstiev sveta a zápasovou praxou z NHL bude určite patriť aj medzi adeptov na kapitánske „céčko“. Bohatá kariéra tridsaťšesť ročného rodáka z Prešova neubrala na jeho zručnostiach, čo dokázal aj na domácich majstrovstvách sveta. Pre Štrbáka je KHL dobre známou súťažou, v minulej sezóne obliekal dres Dynama Moskva.

Veľký český talent Bohumil Jank má iba osemnásť rokov, čo je polovica veku Martina Štrbáka – jeho úlohou bude teda zrejme hlavne zbieranie skúseností. Ako člen juniorských výberov Česka je veľkým prísľubom do budúcnosti pre tím HC LEV.

Ďalším obrancom z kategórie skúsených borcov je Tomáš Klouček, najznámejší český obranca prichádzajúci do HC LEV. Presadiť sa dokázal v NHL a za Barys Astana odohral v KHL ostatné tri sezóny, známy je svojou tvrdou hrou, ktorú bude mať určite možnosť ukázať.

Zatiaľ posledným obrancom, ktorý zmluvu podpísal je Ján Tabaček. Má rovnako ako Klouček tridsaťjeden rokov, no podstatne inú minulosť, jeho kariéra je až na výnimky sústredená na českú a slovenskú extraligu a účasť v KHL bude prvým ozajstným testom pri vyššej konkurencii. V minulom ročníku získal slovenský extraligový titul v Košiciach a celkovo ich má v súčte už päť.

Útočník Rudolf Huna už má s pôsobením v Rusku skúsenosti, určite však bude robiť všetko preto, aby sa tento angažmán skončil lepšie než predchádzajúci a ruským tímom čo-to športovo vráti. Na Slovensko sa tento tridsiatnik vracia z českých Vítkovíc, kde si držal stabilnú produktivitu.

V utorok, 21. júna oslávi odchovanec martinského hokeja, Rastislav Špirko, dvadsaťsedem rokov. Bývalý juniorský reprezentant Slovenska prichádza pod Tatry z Pardubíc, jeho kariéra je spätá so slovenskými a českými ligami, v nižších zámorských súťažiach strávil tri roky??Taktiež z českej extraligy, konkrétne z Karlových Varov, prichádza do útoku tímu HC LEV šikovný Marek Melenovský. S tridsaťštyri rokmi už nepatrí medzi juniorov, no v českej extralige dlhodobo ukazuje strelecké inštinkty a v play-off vie na seba zobrať zodpovednosť.

V minulosti pôsobil spolu s Melenovským v Karlových Varoch aj Jaroslav Kristek, spolu boli členmi údernej formácie a budú si ju môcť pripomenúť aj v KHL. Po zisku titulu v slovenskej extralige bude odchovanec zlínskeho hokeja znovu trénovať v Poprade, bol totiž už súčasťou minuloročného tréningového kempu HC LEV.

V uplynulej sezóne sa v slovenskej extralige našiel nový kanonier, Roman Tománek si svojimi výkonmi v Banskej Bystrici vypýtal miesto do širšieho výberu reprezentácie a dostane šancu ukázať svoje schopnosti v konkurencii hráčov bojujúcich o KHL.

Z českého Zlína pochádza ďalší talentovaný útočník, ktorý môže tvoriť budúcnosť tímu HC LEV. Stanislav Balán má za sebou aj krátke účinkovanie v zámorí, celá jeho kariéra bola však doposiaľ spätá so Zlínom. V najbližších sezónach nebude Balán patriť medzi vodcov tímu, skúsenosti z druhej najlepšej lige na svete mu však môžu pomôcť k rýchlemu napredovaniu.

Dlhodobé účinkovanie vo Švédsku končí kvôli kontraktu v Poprade Martin Chabada, štyri roky za HF Lulea a minulá sezóna v SK Sodertalje ukázali, že v nedávno oslávených tridsaťštyri rokoch stále patrí medzi použiteľných hráčov, aj keď jeho sila nemusí spočívať v zbieraní kanadských bodov.

Emil Lundberg uzatvára prvú vlnu podpísaných hráčov. Meno tohto švédskeho centra sa s KHL v Poprade spája už od minulej sezóny, lojalitu tímu dokázal, keď pod Tatrami prečkal sezónu a získal si svojimi výkonmi za HK Poprad náklonnosť tunajších fanúšikov. Napriek tomu, že nie je pôvodom Čech ani Slovák, môže sa stať tvárou novovzniknutého tímu bojujúceho o medzinárodný úspech v KHL.

Zdroj: hclev.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM