Peter Handzuš Správy

Levočská púť vyvrcholila v nedeľu. Na Mariánsku horu prišlo odhadom až 600 000 pútnikov

Napriek vysokým teplotám prišlo na Mariánsku horu množstvo veriacich. Organizátori odhadli ich počet za oba víkendové dni až na 600 000.

Ilustračný obrázok k článku Levočská púť vyvrcholila v nedeľu. Na Mariánsku horu prišlo odhadom až 600 000 pútnikov
Zdroj: TASR

Levočská púť na Mariánsku horu dnes vyvrcholila pontifikálnou svätou omšou, ktorú celebroval kardinál Stanislaw Dziwisz, arcibiskup krakovský a bývalý sekretár zosnulého pápeža Jána Pavla II. Tohtoročná púť sa niesla v znamení 20. výročia návštevy svätého Jána Pavla II. a modlitieb za rodinu.

Kardinál Dziwisz sa v osobne ladenej homílii prihovoril pútnikom a vyznal sa zo svojho vzťahu k zosnulému pápežovi. Zdôraznil, že Ján Pavol II. veril už v roku 1984, keď jeho oficiálna návšteva vtedajšieho komunistického Československa neprichádzala do úvahy, že sa k levočskej Panne Márii raz dostane. Ľudí vyzval tiež, aby nachádzali v mariánskej úcte zdroj zdravej hrdosti. Informoval o tom moderátor levočskej púte Jozef Lapšanský. „Počas púte sa našťastie neudiali žiadne mimoriadne udalosti,“ uviedol Lapšanský. Časté však boli podľa neho zásahy zdravotníkov k ľuďom, ktorí skolabovali z tepla, alebo boli dehydrovaní.

Otváracia odpustová svätá omša začala v sobotu (4.7.) o 17.00 h. Program zahrňujúci ďalšie bohoslužby pokračoval až do nedeľného poludnia. Sobotnú noc spestril na zaplnenej hore mariánsky koncert hudobnej skupiny bratov Kollárovcov. Zaujímavosťou podľa Lapšanského bolo, že počas celej noci zo soboty na nedeľu prijímali ľudia sviatosť zmierenia. Posledný človek odchádzal zo spovednice až dnes okolo 3.30 h nadránom.

V priebehu púte sa naplnila aj jedna z jej tohtoročných výziev, a to aby do Levoče k Panne Márii prichádzali rodiny. „Bola naozaj radosť pozrieť, pretože prišlo veľmi veľa mladých rodín, aj s bábätkami,“ dodal moderátor púte.

Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska, korene mariánskeho kultu tu siahajú až do 13. storočia. Dosiaľ najväčšia púť z pohľadu návštevnosti sa konala za prítomnosti pápeža Jána Pavla II. v roku 1995, keď Mariánsku horu navštívilo asi 650 000 pútnikov.

Na Mariánsku horu prišlo odhadom až 600 000 pútnikov
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM