Peter Handzuš Samospráva

Liptovská Teplička bodovala. Starosta Slavomír Kopáč si prevezme ocenenie v Budapešti

Obec Liptovská Teplička získala špeciálne ocenenie medzinárodnej poroty v rámci Ceny Rady Európy za krajinu 2014-2015.

Ilustračný obrázok k článku Liptovská Teplička bodovala. Starosta Slavomír Kopáč si prevezme ocenenie v Budapešti
Zdroj: Dnes24.sk

Porotu zaujala projektom Zachovanie unikátnych historických krajinných štruktúr. Ocenenie prevezme dnes v Budapešti starosta obce Slavomír Kopáč. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu a PR Slovenskej agentúry životného prostredia Iveta Kureková.

„Projekt obce Liptovská Teplička zaujal medzinárodnú porotu najmä spoluprácou samosprávy, miestneho poľnohospodárskeho podielnického družstva a samostatne hospodáriacich roľníkov v obci, ktorá umožnila zachovanie hornatej poľnohospodárskej krajiny s unikátnym a významným charakterom,“ uviedla Kureková.

Podľa jej ďalších slov zachovanie rysov a funkčnosť poľnohospodárskej krajiny zohrala kľúčovú úlohu pri hospodárskej činnosti obce, ktorá tak ostala osídlená aj napriek náročným prírodným podmienkam. „Kombinované použitie tradičných metód poľnohospodárstva a moderných metód používaných na svahoch vo vysokej nadmorskej výške umožňuje efektívne a v praxi udržateľné poľnohospodárstvo rešpektujúce históriu tohto miesta. Uplatňovanie inovatívnych poľnohospodárskych postupov a úsilie predkov obyvateľstva sa môže stať zdrojom inšpirácie aj pre iné dediny a malé mestá, ktoré sa chcú udržateľne rozvíjať a zachovať pritom tradičnú krajinu,“ vysvetlila Kureková.

Cenu Rady Európy za krajinu 2014–2015 získal maďarský projekt Cezhraničná spolupráca miestnych komunít v oblasti krajinného dedičstva nádherného regiónu Hetés. Špeciálne ocenenia získali i projekty z Českej republiky a Španielska.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM